intel-oznamil-prichod-svych-uspornych-ssd-disku
Novinka Intel oznámil příchod svých úsporných SSD disků

Intel oznámil příchod svých úsporných SSD disků

Ondřej Štěpánek

Ondřej Štěpánek

28. 7. 2013 12:00 2

Intel uvádí na trh novou řadu SSD disků ze série 530. Disky by měly být velmi efektivní, co se týče poměru výkon/spotřeba energie, a měly by být určeny pro spotřební elektroniku.

Reklama

To znamená, že s disky bychom se měli setkat v různých zařízeních, od all-in-one PC po ultrabooky. Disky by se měly dodávat ve třech různých velikostních variantách. Jedná se o mSATA variantu, pevný 2,5 palcový disk a nový M.2 formát s délkou 80 mm. M.2 formát disku je menší než standardní mSATA a může mít délku 42, 60, 80 a 110 mm. Vzhledem k tomu zabírají M.2 disky mnohem méně fyzického prostoru, jsou tedy určeny do menších prostor. To znamená, že tento formát je velmi vhodný pro užití například v ultraboocích. 

Intel oznámil příchod svých úsporných SSD disků
i Zdroj: PCTuning.cz

Intel uvádí, že kromě lepšího výkonu, potěší disky především výrazně nižší spotřebou energie. Výrobce tvrdí, že SSD ze série 530 jsou efektivní, resp. mají tak nízkou spotřebu jako tomu je u smartphonů v pohotovostním režimu. V průměru mají M.2 a mSATA disky spotřebu 0,140 W, která je v pohotovostním režimu snížena na pouhých 0,055 W. Pokud je navíc spuštěn mód DevSleep, využívá disk pouze 200 µW (= 0.0002 wattů) , což je téměř zanedbatelný odběr el. energie. Zmiňovaný 2,5 palcový model má spotřebu energie o něco vyšší, v jednotlivých režimech má spotřebu 0,195 W v normálním režimu, 0,125 W v úsporném a 0,005 W s aktivním DevStleep módu.

Intel oznámil příchod svých úsporných SSD disků
i Zdroj: PCTuning.cz

Disky jsou založeny na MLC paměťových čipech s 20 nm tranzistory a to v kombinaci s LSI-SandForce SF-2281 řadičem, díky němuž jsou disky schopny dosáhnout rychlosti asi 540 MB/s pro čtení a 490 MB/s pro zápis. Řadič také poskytuje až 41 000 IOPS pro čtení a 80 000 IOPS pro zápis. 

Co se týče ceny a dostupnosti, Intel zatím nezveřejnil přesnější informace o nové řadě disků.

Zdroj: Hardware.info

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama