zemrel-pocitacovy-vizionar-douglas-c-engelbart
Novinka Zemřel počítačový vizionář Douglas C. Engelbart

Zemřel počítačový vizionář Douglas C. Engelbart

Ondřej Štěpánek

Ondřej Štěpánek

4. 7. 2013 18:00 4

Ve věku 88 let zemřel v úterý vizionář v oblasti výpočetní techniky Dr. Douglas C. Engelbart (*1925), kterému vděčíme za řadu dnes již běžných počítačových prvků, včetně počítačové myši. 

Reklama

Tomuto průkopníkovi vděčíme také za grafické uživatelské rozhraní (GUI), tak jak ho známe nyní. Většinu svého života strávil Dr. Engelbart ve Stanford Research Institute (SRI), který také založil. 

Zemřel počítačový vizionář Douglas C. Engelbart
i Zdroj: PCTuning.cz

Práce jeho a jeho týmu zde položila základy moderního GUI. Engelbart a jeho tým již za války ve Vietnamu nejen, že navrhl ovládání počítače tak, jak ho známe dnes, ale navrhl také řadu dalších prvků, které dnes považujeme za běžnou součást počítače.

Mezi tyto prvky patří například textová editace, použití video konferencí, hypertext, či princip oken, v nichž „běží“ programy. V průběhu dalších desítek let se tyto technologie staly skutečností. Na tyto základy, vyvinuté především SRI a společností Xerox, později navázal například Apple či Microsoft. Engelbard byl jeden z hrstky lidí, kteří se dokázali oprostit od počítačů, vypadajících jako místnosti, a myslet dál a to až k uživatelský přátelskému ovládání počítačů pomocí myši. Již v roce 1968 představil Engelbard technoglogické demo, kterému se dnes říká „Mother of all Demos“, v němž představuje prostředí ovládané za pomoci myši.

Engelbart také už tehdy uvažoval o propojení počítačů do sítě. Dále mu také vděčíme za počítačovou myš, jak ji známe dnes. Tuto myš vyvinul Dr. Engelbart v době znakových terminálů, desetiletí předtím, než měly počítače zobrazovací možnosti, ba i vzdáleně podobné těm dnešním. První myš (1964) byla vyvedena v borovicové krabičce a měla tři tlačítka. Engelbart jich na myš původně zamýšlel umístit více, ale více se jich nepovedlo do myši vtěsnat. 

Zemřel počítačový vizionář Douglas C. Engelbart
i Zdroj: PCTuning.cz

 

Engelbart také stál u vzniku dnešního Internetu, když se v roce 1969 SRI a jejich systémy staly základem vzniku tehdejší obdoby internetu s názvem ARPAnet.  

Zdroj: 1, 2

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama