intel-skylake-14-nm-procesory-s-pci-express-4-0-ddr4-a-sata-express
Novinka Intel Skylake – 14 nm procesory s PCI-Express 4.0, DDR4 a SATA-Express

Intel Skylake – 14 nm procesory s PCI-Express 4.0, DDR4 a SATA-Express

Ondřej Štěpánek

Ondřej Štěpánek

4. 7. 2013 15:00 5

Mapa procesorů společnosti Intel zobrazuje, kdy bude zahájena další generace, resp. vylepšená řada Haswell procesorů, 14 nm architektura Broeadwell a současně několik informací o plánované Skylake generaci.

Reklama

Tato generace by měla být zahájena v polovině roku 2014. Kromě zmenšování tranzistorů, by měly procesory nabídnout i výrazně výkonnější grafický čip. V high-end segmentu trhu by se měla Broadwell architektura ukázat až v roce 2015. Příští rok tedy můžeme očekávat především hexa a octa-core procesory Haswell-E

Po roce 2015 plánuje Intel zavést 14 nm architekturu s označením Skylake, o níž bylo známo velmi málo informací. To se nyní změnilo, protože unikla zmiňovaná mapa procesorů, která odhaluje, co můžeme od nové generace očekávat. Procesory by měly využívat AVX 3.1 sadu instrukcí, kromě toho bude čip procesoru podporovat DDR4 paměti, stejně jako PCI-Express 4.0 technologii. Nová generace DDR4 pamětí by ale měla být vydána a začít se používat již s generací Haswell-E, nikoliv až se Skylake architekturou.

Intel Skylake – 14 nm procesory s PCI-Express 4.0, DDR4 a SATA-Express
i Zdroj: PCTuning.cz

Skylake by údajně totiž měla být první architekturou, která bude podporovat dual-channel DDR4. Můžeme se také těšit na to, že PCI-Express 4.0 má být až dvakrát rychlejší rozhraní, než jeho předchůdce. Samozřejmě musíme počítat s tím, že než budou vyvinuty grafické karty, které by efektivně využily tuto šířku pásma, může to chvíli trvat. Intel také avizuje využití rychlejšího rozhraní pro připojení HDD a to s označením SATA-Express. Šířka pásma tohoto standardu by se měla nacházet někde mezi 10 a 16 GB/s, zatímco současné SATA rozhraní je omezeno datovou propustností 0,6 GB/s.

Zdroj: Hardware.info

 
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama