samsung-galaxy-nx-digitalni-bezzrcadlovka-se-systemem-android
Novinka Samsung Galaxy NX: Digitální „bezzrcadlovka“ se systémem Android

Samsung Galaxy NX: Digitální „bezzrcadlovka“ se systémem Android

Ondřej Košťál

Ondřej Košťál

17. 6. 2013 08:00 17

Dalším křížencem fotoaparátu a chytrého zařízení, bude Galaxy NX. Jedná se o elektronickou zrcadlovku s výměnnými objektivy a operačním systémem Android 4.2.

Reklama

Asus kříží mobilní telefony, tablety, notebooky a stolní počítače, Samsung zase mobilní telefony s fotoaparáty a naopak. Po uvedení telefonu Galaxy S4 Zoom, který vychází ze vzhledu nejnovější S4, ale na zádech má optiku s 10násobným optickým přiblížením a xenonový blesk, je Galaxy NX. Ten bude oficiálně představen 20. června, ale snad vše víme už nyní.

Samsung Galaxy NX: Digitální „bezzrcadlovka“ se systémem Android
i Zdroj: PCTuning.cz

Galaxy NX je opak S4 Zoom. Zde je základem fotoaparát, který je vylepšený o výkonný procesor, dotykový displej a nakonec operační systém Android. Již v minulosti Samsung uvedl digitální fotoaparát se systémem Android, tehdy to byl ale jen kompaktní fotoaparát. Nyní jsme se přesunuli k bezzrcadlovkám (elektronickým zrcadlovkám či EVF), čili velkým fotoaparátům vycházejícím ze zrcadlovek, ovšem postrádající právě polopropustné zrcátko a hranol odrážející světlo do hledáčku.

Samsung Galaxy NX: Digitální „bezzrcadlovka“ se systémem Android
i Zdroj: PCTuning.cz

Uvnitř těla Galaxy NX tedy najdeme „osmijádrový“ (2× čtyřjádrový) čip Samsung Exynos Octa 5410, použitý v telefonu Galaxy S4. Dále zde budou 2 GB operační paměti, WiFi 802.11ac a v některých verzích také HSPA+ nebo LTE. To vše řídí operační systém Android ve verzi 4.2.2 a nadstavbou TouchWiz. Při focení můžete použít elektronický hledáček, nebo 4,3palcový dotykový displej s rozlišením 960 × 540 pixelů. Pro ukládání dat zde bude nespecifikovaná vnitřní paměť a zcela jistě také slot pro micro SD karty.

Samsung Galaxy NX: Digitální „bezzrcadlovka“ se systémem Android
i Zdroj: PCTuning.cz

Nakonec něco k samotnému tělu. Fotoaparát má APS-C snímač s rozlišením 20,3 megapixelu, který dosahuje citlivosti ISO až 25 600 a je schopný natáčet video v rozlišení 1080p s rychlostí 60 snímků za vteřinu. K tomu jsou samozřejmě potřeba nějaké objektivy. Zde budou všechny kompatibilní z běžných bezzrcadlovek NX a v balení bude dodávaný základní objektiv s ohniskem 18-55 mm, světelností f/3,5-5,6 a optickou stabilizací.

Cena a dostupnost bude oznámena 20. června na akci Samsung Premiere 2013. Doufejme, že budou představeny i nějaké aplikace, které by potenciál velkého objektivu, kvalitního snímače a výkonného procesoru využily.

Zdroj: NextPowerUp

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama