posledni-chytre-telefony-nokia-s-os-symbian-v-prodeji
Apple Novinka Poslední chytré telefony Nokia s OS Symbian v prodeji

Poslední chytré telefony Nokia s OS Symbian v prodeji

Ondřej Štěpánek

Ondřej Štěpánek

17. 6. 2013 10:00 14

Nokia dodala na pulty obchodů poslední várku smartphonů, fungujících s operačním systémem Symbian.

Reklama

Poté, co budou tyto poslední modely chytrých telefonů doprodány, budou Symbian telefony již nedostupné. Po celá léta byl Symbian předním operačním systémem pro chytré telefony a tomu teď bude konec. Symbian byl koncipován a vyvinut ve spolupráci mezi společnostmi Ericsson, Motorola, Nokia a vývojáři software ze společnosti Psion a to již v roce 1998.

Poslední chytré telefony Nokia s OS Symbian v prodeji
i Zdroj: PCTuning.cz

V té době nesl 32-bitový operační systém označení EPIC a byl použit pro různá PDA: Posléze se z operačního systému stal Symbian a na začátku roku 2002 ho Nokia implementovala do podoby populární verze S60 a tím odstartovala jeho masové využití. Tento systém byl ale používán mnoha výrobci a to včetně Samsung, Motorola, LG a Sony Ericsson. Systém se stal klíčovým a populárním a plnou kontrolu nad jeho vývojem měla od roku 2009 Nokia. Ale vzhledem k rostoucí popularitě operačních systémů Google Android a Apple iOS postupně ustupoval systém do pozadí, proto se v roce 2011 Nokia rozhodla k Symbianu otočit zády a zaměřit se na platformu Windows Phone.

Poslední chytré telefony Nokia s OS Symbian v prodeji
i Zdroj: PCTuning.cz

Jedním z důvodu proč skončil vývoj tohoto OS je především jeho poměrně složitý kód. Složitý kód byl totiž oříšek především pro vývojáře aplikací a pluginů. Nokia také tvrdí, že trvalo zhruba 22 měsíců vyvinout smartphone založený na Symbian, zatímco vývoj telefonu, založeném na Windows Phone, trvá pouze rok.  

Posledním mobilním telefonem, který je založen na tomto operačním systému, je tedy Nokia 808 PureView. Nokia zajistila externí podporu pro platformu Accenture, která by měla poskytovat podporu systému přinejmenším do roku 2016.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama