procesor-intel-core-i7-4770k-se-podarilo-pretaktovat-na-frekvenci-7-ghz
Novinka Procesor Intel Core i7-4770K se podařilo přetaktovat na frekvenci 7 GHz

Procesor Intel Core i7-4770K se podařilo přetaktovat na frekvenci 7 GHz

Aleš Kaňák

Aleš Kaňák

3. 5. 2013 12:30 12

Nové procesory od Intelu s architekturou Haswell již pomalu a jistě klepou na dveře a s tím se vyrojilo pár zajímavých informací týkající se jejich přetaktování.

Reklama

Jak jistě víte, overclockerům se podařilo posunout frekvenci procesoru Intel Core i7-3770K až za hranici 7 GHz. K tomu však bylo zapotřebí nastavit násobič na jeho maximální hodnotu (×63) a pořádně nakopnout frekvenci BCLK až na samotnou hranici stability (113 MHz+). Nebýt těchto limitů, tak by jistě byla frekvence o něco vyšší.

A jak to vypadá, nová vlajková loď, procesor Intel Core i7-4770K bude značně naddimenzován pro potřeby extrémního přetaktování. Maximální možný násobič činí x80. Pokud k tomu připočteme základní frekvenci BCLK tak je teoretický takt již rovných 8 GHz. Nové procesory Haswell budou podporovat i BCLK strapy (100, 125 a 167 MHz), ale se vzrůstající frekvencí strapu bude maximální možný násobič klesat.

Procesor Intel Core i7-4770K se podařilo přetaktovat na frekvenci 7 GHz
i Zdroj: PCTuning.cz

Jak si vedou první vzorky procesorů v praxi? Dá se říci, že jsou na tom zatím podobně jako ty s architekturou Ivy Bridge. V databázi výsledků CPU-Z je již první vlaštovka s frekvencí 7012,7 MHz. Výsledek byl dosažen s maximálním násobičem a frekvencí BCLK dokonce pouhých 91,07. Je tak docela možné, že novým procesorům sedí při vysoké frekvenci nízký takt sběrnice. Za zmínku také stojí poměrně vysoké napětí, které bude však na 99% pouze chyba detekce softwaru. Čtyři aktivní jádra navíc naznačují, že 7 GHz není zdaleka konečná meta.

Zdroj: TechPowerUp!

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama