spolecnost-innodisk-oznamila-vyvinuti-novych-flashovych-cipu-islc
Novinka Společnost Innodisk oznámila vyvinutí nových flashových čipů – iSLC

Společnost Innodisk oznámila vyvinutí nových flashových čipů – iSLC

Ondřej Košťál

Ondřej Košťál

30. 3. 2013 06:00 1

Nové paměťové čipy kombinují nízkou cenu MLC čipů s vysokou rychlostí a životností SLC čipů. Jedná se fyzicky o SLC s upraveným způsobem zápis – dva bity se kódují do jednoho.

Reklama

SSD diskům všichni předpovídali rychlé nasazení, díky jejich vysokému vyýkonu. Ceny ale byly vysoké. Ty sice za poslední roky spadly, ale ne takovým tempem, jakým bylo potřeba. Se zmenšováním výrobního procesu flash pamětí se navíc objevil jeden podstatný problém – životnost buněk. U paměťových čipů typu SLC to takový problém není, ale ty jsou drahé a tedy i použity na nejvýkonnějších a nejdražších discích. Vznikla proto varianta MLC, kdy lze do jedné buňky uložit dva bity. Tím se snížila hlavně cena, ale také rychlost. Největším problémem je ale opět životnost.

Společnost Innodisk oznámila vyvinutí nových flashových čipů – iSLC
i Zdroj: PCTuning.cz

Společnost Innodisk nyní oznámila, že vyvinula hybrida mezi těmito typy. Nazvala je iSLC. Hlavní úlohu má program, který zakóduje dva bity do jednoho a ten pak uloží do jedné paměťové buňky. Zvýší se kapacita při zachování stejného počtu čipů. Výkon a životnost je však na půl cesty k novým plnohodnotným SLC čipům. V tabulce výše je porovnání životnosti jednotlivých tipů. Současné SLC vydrží přibližně 15 let při zápisu 320 GB denně (čili 10× byly všechny buňky přepsány). MLC by dokonce takto drastickým používáním nepřežily ani rok. iSLC je pak přesně mezi – měly by vydržet 7 a půl roku. Samozřejmě při běžném používání jsou tato čísla zcela nereálná a při použití jako systémový disk bychom se dostali maximálně na desetinu. To by znamenalo 76 let pro iSLC, 8 let pro MLC a 153 let pro současné SLC.

Společnost Innodisk navrhla iSLC tak, aby byly vlastnostmi co nejblíže k SLC, ale zároveň byly levné jako MLC. První SSD s těmito paměťovými čipy se objeví během 2. čtvrtletí letošního roku.

Zdroj: techPowerUp!

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama