sony-playstation-4-oficialne-oznamena-herni-konzole-nebo-jen-lepsi-pocitac
Novinka Sony PlayStation 4 oficiálně oznámena. Herní konzole nebo jen lepší počítač?

Sony PlayStation 4 oficiálně oznámena. Herní konzole nebo jen lepší počítač?

Ondřej Košťál

Ondřej Košťál

21. 2. 2013 16:45 25

Aktualizováno: Sony ještě něco chystá! Pokud jste poslední měsíce sledovali spekulace ohledně Playstation 4, nebudete nijak překvapeni. Dostane počítačový hardware, nové rozhraní a doufejme, že i kvalitní hry.

Reklama

Oficiální prezentace Sony, která proběhla okolo dnešní půlnoci, byla poměrně strohá, co se týče konkrétních detailů o nové herní konzoli od Sony. Samotnou konzoli jsme neviděli ani na slidech prezentace, ani na místě. Jediné, co Sony ukázalo, byl nový ovladač DualShock 4, nové uživatelské rozhraní a podporu vývojářů a některé očekávané hry.

Dokonce i oficiální specifikace se všichni dozvěděli až z tiskové zprávy, která se rozesílala někdy po konferenci. Poslední dobou jsme mohli slyšet spekulace, které mluvili o jediném. Playstation 4 bude mít běžný počítačový hardware od AMD. A to se samozřejmě potvrdilo. V tiskové zprávě pak byly už trochu detailnější informace.

V útrobách nové konzole tedy najdeme neblíže specifikovaný x86 procesor AMD s 8 jádry architektury Jaguar, kterou AMD uvedla na podzim minulého roku (konkrétní procesory však ještě nejsou). Grafická část pak bude tvořena čipem příští generace a jeho hrubý výkon by měl být 1,84 TFlops. To by znamenalo něco na úrovní dnešní HD 7850 a 7870. Grafika bude mít dostupných 8 GB videopaměti GDDR5. Sony tak vsadil na velkou paměť, která by měla nějaký čas stačit. Konzole bude disponovat USB 3.0, Blu-ray mechanikou, WiFi, Bluetooth a nakonec i analogovými a digitálními výstupy. Nabízí se otázka, zda-li by se dal do konzole dostat jiný operační systém. Přes grafiku by také měla běžet akcelerovaná fyzika, podle videí možná Havok od Intelu.

Nový ovladač DualShock 4 byl mírně pozměněn, ale jinak zůstalo rozložení stejné. Přibyl touchpad, který nahradil tlačítka v horní středové části. Pod ním je pak reproduktor a tlačítko na sdílení. Ze zadní strany pak najdeme svítící pruh pro zachycení novým Playstation Eye. Jedná se tedy o integraci technologie Move přímo do hlavního ovladače. Zlepšen byl také grip a nový ovladač se bude držet určitě lépe.

Optický senzor Playstation Eye má nově rozlišení 1280 × 800 pro každou ze dvou kamerek, čtyři mikrofony a úhel pohledu 85°. Tento doplněk bude nutný pro hraní her pomocí mávání ovladačem před televizí. 

Zcela nové je i uživatelské rozhraní, které je podobné tomu z PS Vita. Sony tak upustilo od křížového rozhraní, které bylo u PS3 a vytvořila nový systém, který je navíc silně propojený s hráčem a jeho profily na sociálních sítích.

S tím souvisí také možnost živě streamovat vlastní hru přes Ustream, kde ji mohou ostatní sledovat a komentovat váš postup ve hře. Stream jde sledovat nejen přes webový prohlížeč na počítači, ale i na jiné konzoli.

Současně Sony také uvedlo novou aplikaci pro operační systém iOS a Android, přes kterou je možné rozšířit obrazovku právě na zařízení s tímto operačním systémem. Minimálně by mělo být možné prohlížet vlastní obsah, psát si s přáteli nebo sledovat a komentovat živou hru některého z přátel. To jsou ale zatím jen spekulace, protože Sony se více nevyjádřilo.

První z nových konzolí, které budou konečně podporovat nejnovější technologie a snad posunout vizuální stránku her někam dál, je zde. Nyní už jen počkat na konkurenci, cenu a datum uvedení nové Playstation 4. Podle všech spekulací ale budeme mít na trhu dvě podobné konzole, které budou velice blízké počítačům. Hry by tak nemusely být zprasené převody, jak tomu je u dnešních konzolí.

Na celou prezentaci se můžete podívat zde.

Aktualizace:

Shuhei Yoshida, vysoce postavený člověk v Sony, řekl serveru Polygon, že Sony ještě plánuje něco uvést a proto neukázali samotnou konzoli. Navíc je to prý „jen krabice“.

Zdroj: 1, 2, 3, 4, 5

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama