superpocitac-ibm-watson-jde-na-univerzitu-tedy-jeho-druha-verze
Novinka Superpočítač IBM Watson jde na univerzitu. Tedy jeho druhá verze

Superpočítač IBM Watson jde na univerzitu. Tedy jeho druhá verze

Ondřej Košťál

Ondřej Košťál

5. 2. 2013 09:00 4

Nejchytřejší počítač, tak nazývaly všechny redakce superpočítač IBM Watson, když vyhrál vědomostní soutěž Jeopardy! Dokáže porozumět, analyzovat a odpovědět na otázky. Nyní se druhý a nový Watson podívá na univerzitu.

Reklama

Superpočítač Watson od IBM byl dalším ze strojů, který dokázal v soutěži porazit člověka. Poprvé to byl Deep Blue (taktéž od IBM), který při šachové partii s Garry Kasparovem vyhrál. V roce 2011 pak Watson porazil tři soutěžící ve hře Jeopardy! (obdoba českého Riskuj!). Superpočítač má vlastní specifickou databázi a při zadání dotazu je schopný porozumět, co se po něm chce a odpovědět správně sestavenou větou v přirozeném jazyce.

Superpočítač IBM Watson jde na univerzitu. Tedy jeho druhá verze
i Zdroj: PCTuning.cz

Stejný počítač se stejným softwarem byl nyní sestaven pro Rensselaerův polytechnický institut, nejstarší technologickou univerzitu v Americe. Systém bude mít 15 TB pevných disků a stejná data, která měl k dispozici počítač ve hře Jeopardy! V jednu chvíli bude moci s počítačem pracovat 20 uživatelů. Původní superpočítač Watson byl tvořen celkem 2880 jádry v 8jádrových (a čtyřech vláknech pro jedno jádro) procesorech Power 750 s frekvencí 3,5 GHz a 16 TB operační paměti. IBM samozřejmě také pracuje jiných možnostech využití, jako třeba v nemocnicích, finančním sektoru apod.

Celý záznam finále soutěže je výše. Watson v ní dokázal nejen těsně vyhrát, ale občas i vtipkovat. Zcela jistě se tak jedná o krásnou ukázku, kam se informační technologie ubírají.

Zdroj: Tom's Hardware

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama