prodej-pocitacu-za-posledni-rok-mirne-klesl-v-americe-i-ve-svete-vede-hp
Apple Novinka Prodej počítačů za poslední rok mírně klesl, v Americe i ve světě vede HP

Prodej počítačů za poslední rok mírně klesl, v Americe i ve světě vede HP

Ondřej Košťál

Ondřej Košťál

14. 1. 2013 09:00 6

Prodej počítačů klesá již delší dobu a v posledním roce to bylo oproti roku předchozímu celosvětově o 3,2 %. Nejvíce počítačů prodá Hewlett-Packard.

Reklama

Během roku se na počítačovém trhu moc neodehrálo. Snad jen uvedení nového operačního systému Windows 8. Ten se ale ještě nestačil příliš zabydlet a tak zde není žádný výsledek vidět. Nicméně podle předběžných výsledků agentury Internationala Data Corporation klesl prodej počítačů (myšleno tablety, notebooky a klasické stolní počítače) v roce 2012 oproti roku 2011 o 3,2 %. Řečí produktů to znamená o 11 460 000 prodaných počítačů všech výrobců po celém světě.

Prodej počítačů za poslední rok mírně klesl, v Americe i ve světě vede HP
i Zdroj: PCTuning.cz

Jsou zde ale i firmy, které oproti roku 2011 prodali více. Těmi jsou například Lenovo či Asus. Celosvětově je pořadí prodejců počítačů následující: Na prvním místě je společnost HP, na druhém Lenovo, třetí místo zaujímá Dell. Dále je pak Acer a nakonec Asus. HP a Lenovo mají navíc celkem vysoký náskok oproti konkurenci.

Prodej počítačů za poslední rok mírně klesl, v Americe i ve světě vede HP
i Zdroj: PCTuning.cz

Mnohem větší propad zaznamenaly Spojené státy americké. Oproti roku 2011 to je snížení prodeje o 7 %. I zde však vítězí na 1. místě HP, 2. Dell, 3. Apple, který se celosvětově nedostal do první pětice, 4. Lenovo a na posledním místě Toshiba. Nižší prodejnost tak zde má Acer a Asus. Agentura IDC také dodává, že nejvíce počítačů s Windows 8 se prodá během 1. poloviny letošního roku a ceny ultrabooků budou stále padat. Tento rok by se tak prodej počítačů měl udržet na stejné hladině, případně trochu zvýšit.

Chart: Top 5 Worldwide PC Vendors, Market Share 4Q12 (unit shipment)

Description: Source: IDC Worldwide Quarterly PC Tracker, January 10, 2013Note: IDC's Worldwide Quarterly PC Tracker provides PC market data for over 80 countries by vendor, form factor, brand, processor brand and speed, sales channel and user segment. The research includes historical and forecast trend analysis as well as price band and installed base data.For more information, or to subscribe to the research, please contact Kathy Nagamine at 1-650-350-6423 or knagamine@idc.com.Further detail about this tracker can be found at:http://www.idc.com/tracker/showproductinfo.jsp?prod_id=1

Tags: IDC, PC, Top 5, HP, Dell, Lenovo, Acer, ASUS, 2012 Q4, 2012Q4, Tracker, market share, size, leaders

Author: IDC

charts powered by iCharts

Zdroj: techPowerUp!

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama