ces-2013-nova-specifikace-usb-3-0-navysi-rychlost-na-dvojnasobek-definitivni-konec-thuderboltu
Novinka CES 2013: Nová specifikace USB 3.0 navýší rychlost na dvojnásobek. Definitivní konec ThuderBoltu?

CES 2013: Nová specifikace USB 3.0 navýší rychlost na dvojnásobek. Definitivní konec ThuderBoltu?

Aleš Kaňák

Aleš Kaňák

8. 1. 2013 14:00 18

Na veletrhu CES 2013 vyšlo na povrch, že rozhraní USB 3.0 navýší svou teoretickou přenosovou rychlost – ThunderBolt to nebude mít tento rok vůbec lehké.

Reklama

Stávající verze rozhraní USB 3.0 má teoretickou maximální přenosovou rychlost 5 Gb/s. Thunderbolt od Intelu je na tom lépe – jeho maximální přenosová rychlost může činit až 10 Gb/s. Stejně jako USB 3.0 vyžaduje ThunderBolt aktivní prvky na každé straně kabelu, ale oproti USB3.0 jsou jeho řadiče zhruba 10× dražší. To samozřejmě prodražuje i koncová zařízení.

Nová specifikace USB 3.0 by měla navýšit teoretické přenosové rychlosti na dvojnásobek a srovnat krok právě s Thunderboltem. Nebojte, zpětná kompatibilita je se staršími zařízeními zaručena. Stejně tak bude fungovat běžný USB 3.0 kabel i pro rychlosti 10 Gb/s.

Vyšší rychlosti budou podporovat pouze nové řadiče nacházející se v samotných zařízeních, jako jsou základní desky, USB Flash disky a podobně. Nový standard se teprve bude schvalovat a na nové, a opět rychlejší, USB zařízení si nějaký čas ještě počkáme. Co myslíte, zabije tento krok definitivně nadějný ThunderBolt?

CES 2013: Nová specifikace USB 3.0 navýší rychlost na dvojnásobek. Definitivní konec ThuderBoltu?
i Zdroj: PCTuning.cz

Zdroj: ZDNet

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama