americka-univerzita-vysoudila-na-spolecnosti-marvell-1-17-miliard-dolaru
Novinka Americká univerzita vysoudila na společnosti Marvell 1,17 miliard dolarů

Americká univerzita vysoudila na společnosti Marvell 1,17 miliard dolarů

Jaroslav Lexa

Jaroslav Lexa

27. 12. 2012 17:00 4

Univerzita Carnegie Mellon University vysoudila na společnosti Marvell pěkný balík peněz. Marvell se mimo jiné zabývá výrobou čipů pro pevné disky a podle univerzity porušila dva z jejich patentů z tohoto oboru.

Reklama

Vědci z Carnegie Mellon University (CMU) vyvinuli a nechali si patentovat technologii, která zvyšuje přesnost čtení dat z vysokorychlostních magnetických disků (HDD). Podle poroty federálního soudu v Pensylvánii se skupina Marvell dopustila porušením dvou patentů CMU a přiřkla jim pokutu $1,17 miliard.

Americká univerzita vysoudila na společnosti Marvell 1,17 miliard dolarů
i Zdroj: PCTuning.cz

Proč tak velký balík peněz? Inu, čipy které jsou předmětem sváru používají ve svých discích tací giganti, jako jsou společnosti Seagate a Western Digital. To činí slušné množství pevných disků, ve kterých je údajně zcizená technologie. Podle poroty se jedná dokonce o miliardy těchto čipů.

To ale není všechno. Pokud soudkyně Nora Barry Fischer okresního soudu v Pennyslvánii verdikt poroty potvrdí a sezdá, že Marvell technologii okopíroval úmyslně, mohla by se pokuta ještě ztrojnásobit.

Kromě toho, že tento spor může položit na lopatky firmu, která dodává své řešení pro mnoho značek v IT průmyslu, může UCM způsobit to samé, co záplavy v Thajsku minulý rok. Univerzita by totiž mohla požadovat, aby disky ve kterých jsou jejich čipy, byly staženy z prodeje. Doufejme, že se spor vyřeší cestou menšího odporu.

Zdroj: techpowerup

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama