windows-8-jsou-propadak-microsoft-to-ale-neprizna
Novinka Windows 8 jsou propadák, Microsoft to ale nepřizná

Windows 8 jsou propadák, Microsoft to ale nepřizná

Z. Obermaier

Z. Obermaier

24. 12. 2012 08:49 87

Všichni to tuší, a potvrzuje se to - Windows 8 jsou největší "fail" v novodobé historii Microsoftu

Reklama

I když já osobně jsem s upravenými Windows do podoby Windows 7 spokojen, názor většiny je jiný. Metro byl nejhorší krok Microsoftu za poslední dekádu a postupem času se to čím dál víc potvrzuje. Byla to tragická chyba, a já jsem nyní přesvědčen, že Microsoft vydá patch na kompletní vypnutí Metra pro uživatele co to budou chtít udělat. Začněme ale od začátku. New York Times uveřejnil článek, který se do Microsoftu a Windows 8 opřel nevybíravým tónem a zřejmě i zcela oprávněně. Příběh začíná tím, že před vánoci parkoviště před prodejnou Microsoft zelo prázdnotou, ale u ostatních nebylo kde auto zastavit. Z Microsoftu se belhalo pár jedinců, zato z prodejny Apple vytékala řeka zákazníků s plnými taškami. Redaktor se ptal vycházejícího z prodejny MS, zdali koupil - nekoupil. Na pohled se mu zařízení s Windows 8 líbilo, ale ke koupi jej nepřesvědčilo.

Windows 8 jsou propadák, Microsoft to ale nepřizná
i Zdroj: PCTuning.cz

PC trh zažívá velkou krizi a firmy jež se stále zaměřují zejména na něj trpí, většina lidí už PC má a raději si koupí levnější tablety nebo chytré telefony jež dokáží částečně nahradit i PC. Takový byl trend roku 2012 a bude i následujících let, společnosti Microsoft, AMD a další to dostaly krutě ochutnat. Očekávané dobré vánoční prodeje PC se totiž nekonaly a tržby za poslední kvartál budou špatné. Zákazníky nepřesvědčil ani nový operační systém, což byla vždy v minulosti sázka na jistotu. Windows 8 zkrátka "lidi nebere". Stejně jako tablet Surface, jež se neprodává zrovna dle očekávání - i díky poměrně vysoké ceně (za to co nabízí). E. Fremmont z firmy Acer špatné prodeje komentoval slovy: "Prodeje Windows 8 zařízení jsou hluboko pod očekáváním, zákazníky zřejmě odpuzuje nepřívětivé ovládání systému a design".

Analýza společnosti NPD hovoří také jasně, poté co vyšly na trh Windows 8 - klesly prodeje PC s Windows o 13 procent, lidé mají zkrátka z nového systému strach a koupi déle zvažují a nebo nekoupí vůbec. Srovnání se startem Windows XP nebo Windows 7 ale není zcela adekvátní, tehdy byla jiná doba a tabletový trh se teprve rodil. Dnes má klasické PC mnohem těžší podmínky k životu. Tablety jsou všude, tedy se stejné prodeje jako u startu Windows 7 čekat nedaly, takovou bídu ale nečekal nikdo. Microsoft, Intel a další odmítli tato fakta komentovat, prodeje ale hovoří jasně. Pro zajímavost se autoři článku podívali do Top 100 produktů Amazonu, kde našli pouze jeden jediný notebook s Windows 8 a to ještě jen jako alternativním operačním systémem. Tohle je opravdu bída a já se tomu nedivím, co říkáte na současnou a budoucí situaci Windows 8? - Vydá MS patch ke zrušení Metra? - Podělte se s námi o váš názor, zkrátíte si tím třeba čekání na slavnostní večeři ... hezké vánoce všem!

Zdroj: NYT

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama