sms-oslavily-v-pondeli-dvacate-narozeniny
Apple Novinka SMS oslavily v pondělí dvacáté narozeniny

SMS oslavily v pondělí dvacáté narozeniny

Mirek Kočí

Mirek Kočí

7. 12. 2012 14:00 3

Krátké textové zprávy, které většina z vás zná pod zkratkou SMS, oslavily v pondělí jubilejní dvacáté narozeniny. Historicky první textovku odeslal britský zaměstnanec Vodafonu Neil Papworth ze počítače na mobilní telefon 3. prosince 1992. Bylo v ní uvedeno Merry Christmas, v překladu Veselé Vánoce.

Reklama

Nepřehlédněte:

GRAND THEFT AUTO: VICE CITY PRO ANDROID BYLO STAŽENO Z GOOGLE PLAY, KVŮLI PROBLÉMŮM S OVĚŘENÍM

Papworth SMS (short message service), do které se vměstná 160 znaků bez diakritiky, poslal na telefon Orbitel 901 svého šéfa Richarda Jarvise, který právě byl na firemním vánočním večírku.

SMS, které původně byly určeny jen pro techniky, zůstaly ale po nějaký čas bez povšimnutí. Jejich celosvětový rozmach nastal až v roce 1996, kdy velcí operátoři začali nabízet předplacené karty a tarify se staly dostupnější běžným lidem, především pak mládeži.

Letošní rok se do statistik zapsal ale jako první rok, kdy objem odeslaných a přijatých zpráv klesl. „Poprvé v historii mobilních telefonů zažívají SMS útlum. Dostupnost široké škály různých komunikačních nástrojů umožňujících Instant Messaging a sociálních služeb znamená, že lidé odesílají méně SMS,“ řekl deníku Independent James Thickett ze společnosti Ofcom.

SMS oslavily v pondělí dvacáté narozeniny
i Zdroj: PCTuning.cz

Zdroj: Guardian

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama