amd-a-prodej-cpu-v-grafu-zruseni-high-endu-navzdy
Novinka AMD a prodej CPU v grafu, zrušení High-endu navždy?

AMD a prodej CPU v grafu, zrušení High-endu navždy?

Z. Obermaier

Z. Obermaier

19. 11. 2012 17:45 15

Podívejme se jaké procesory AMD prodává a kolik, budoucí High-end kompletně zrušen?

Reklama
AMD a prodej CPU v grafu, zrušení High-endu navždy?
i Zdroj: PCTuning.cz

Nejprve se podívejme na prodeje procesorů ve třetím kvartále. Za celé čtvrtletí prodalo AMD 15,3 milionů procesorů z toho 7,4 milionů v desktopu a 7,7 milionů v mobilním segmentu. Nejdůležitějším produktem AMD jsou APU, zejména nejlevnější čipy s jádrem Bobcat. Ty tvoří 39 procent prodejů AMD. Druhým úspěšným produktem je APU Trinity s podílem 26 procent. Staré Phenomy/Athlony II stále tvoří 17 procent prodejů firmy. Bulldozer se prodával bídně, tvoří pouze 10 procent prodejů. Zajímavý je také podíl Desktopu a Notebooků, kdy obě skupiny čipů představují téměř stejný prodej. Servery mají podíl pouhých 1,3 procent - to jest přibližně 190 000 procesorů.

Mobilních Trinity (4C) se prodalo 1,3 milionů. Desktopových Trinity (4C) pak 1 milion kusů. Dokud byly ještě v prodeji (Q1) Phenomy II X4, prodalo se jich 1,3 milionů kusů. Mobilních čipů Bobcat se prodalo 4,7 milionů a desktopových jen 1,3 milionů. Nejvyšších modelů Bulldozer (8C) se prodalo slabých 127 000 kousků. Phenomů II X6 pak 200 000 kusů. Podívejme se také do třetího "koláče" dole. Ten ukazuje, že AMD stále prodává 66 procent procesorů se dvěma jádry. Osmijádrové FX tvoří jen 1 procento prodejů, stejně jako šestijádra a tříjádra. Oblíbená jsou ale čtyřjádra s podílem 26 procent.

AMD a prodej CPU v grafu, zrušení High-endu navždy?
i Zdroj: PCTuning.cz

Druhá zpráva týkající se AMD pochází z ne příliš důvěryhodného serveru SemiAccurate. V minulosti byl redaktor Charlie placen přímo AMD za sociální PR, po nástupu Roryho Reada ale byli jeho mecenáši propuštěni a on už žádné peníze od AMD nedostává. Tedy jim to také v poslední době dost vrací. Dříve platilo, že měl Charlie z AMD tábora zaručené zprávy, nyní je to už slabší a většina výlevů mu už nevychází. Tentokrát Charlie tvrdí, že AMD kompletně zrušilo vývoj architektur Steamroller a Excavator. Ano, čtete dobře - AMD prý zrušilo kompletně vše co se týká příštích architektur procesorů a zůstane pouze u Piledriveru a Jaguaru. To by byla dosti šokující zpráva, které osobně mnoho nevěřím. Co by totiž AMD do budoucích APU dalo? - Osobně si myslím, že se Charlie plete a zaslechl jen část informace. AMD zcela jistě zrušilo výkonné čipy do desktopu na bázi Steamroller/Excavator ale o zrušení těchto jader pro APU nejsem zcela přesvědčen.

Pokud by se tato zpráva potvrdila, znamenalo by to radikální změnu celého směřování firmy. Z výrobce procesorů pro domácí počítače by se stal výrobce ARM čipů pro servery a čipů pro úsporné notebooky a tablety, nic víc. Ještě snad ty grafiky by mohly přežít dále (moc nadějí jim nedávám vzhledem k jejich tržbám). Na druhou stranu to ale dává smysl, když se podíváme nahoru - nejlepší produkt roku 2012 je pro AMD Bobcat. Ten bude příští rok zcela jistě nahrazen Jaguarem a skvělé prodeje mohou pokračovat. Kvůli pár prodaným FX se opravdu nevyplácí do nich dále investovat, o tom, že je Vishera poslední výkonné desktop CPU jsme vám ale říkali už v létě. Prodeje ve střední třídě desktopů ale ukazují, že zde jsou počty prodaných čipů stále zajímavé - přes 4 miliony prodaných čipů. Sem musí AMD něco uvést, zdali to bude Trinity 2.0 nebo Richland teprve zjistíme, ale čip bude jistě postaven na architektuře Piledriver. Co myslíte vy, má Charlie pravdu a bude AMD příští roky vyrábět už pouze APU na bázi Piledriveru/Jaguar a vyvíjet ARM? A nebo bude dál pracovat na Steamroller/Excavator architekturách i pro desktop?

zdroje: 3DCenter, SemiAccurate

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama