vime-co-amd-uvede-pristi-rok-moc-toho-nebude
Novinka Víme co AMD uvede příští rok, moc toho nebude!

Víme co AMD uvede příští rok, moc toho nebude!

Z. Obermaier

Z. Obermaier

3. 11. 2012 15:07 29

Podívejme se do uniklé roadmapy co nás čeká a nemine v roce 2013 od AMD

Reklama
Víme co AMD uvede příští rok, moc toho nebude!
i Zdroj: PCTuning.cz

Roadmapa jež unikla ze serveru Donanimhaber v podstatě potvrzuje to, co vám říkám už hodně dlouho a co jste se mohli dočíst v několika recenzích desek nebo procesorů platformy AM3+, naposledy třeba v recenzi FX-8350. To je fakt, že FX-8300/6300/4300 jsou poslední "performance" procesory AMD do desktopu, a to asi na hodně dlouho nebo už i navždy. Příští rok totiž AMD v tomto segmentu neuvede nic, nejvýkonnější řešením tedy bude stále FX-8300. Domnívám se, že někdy na jaře nebo v létě dojde k mírné obnově modelové řady a dočkáme se nějakého modelu FX-8370 s o 100-200 MHz vyšším taktem, z 32nm výroby ale už asi moc "vycucat" nepůjde, takže razantnější zrychlení čekat nelze. To už budeme ale naplno v  "éře Haswellu" s jeho opět nižší (možná) spotřebou a vyšším výkonem (určitě).

Poznámka: Zde jen na chvilku odbočím k Haswellu. V určitých kruzích se šušká, že Intel nám plánuje velké překvapení, hlavně prý ve výkonu. Haswell je po dlouhých letech vylepšování architektury Core, prvním čipem jež vylepšen více než předchozí generace nástupců. S klidem jej můžeme nazvat architekturou novou, samozřejmě spousta prvků už byla použita v Sandy/Ivy Bridge ale přeci jenom bude asi Haswell přelomový. Co si budeme nalhávat, posun výkonu mezi Nehalem/Sandy Bridge a Ivy Bridge byl malý (

viz náš stest

). S Haswellem ale Intel plánuje konečně výkon razantněji navýšit. O tom, že nepůjde o žádné "ořezávátko" svědčí i fakt, že TDP se proti Ivy Bridge zvýší, ano čtete správně. TDP se vrátí na úroveň Sandy Bridge čipů, tedy nad 77W úroveň. To nám dává jasný signál, že při stejném počtu jader a stejné výrobě (22nm) bude čip potřebovat více energie, jíž přemění na výkon. Zpět ale k AMD ...

Jak už jsem naznačil ve výše zmíněné recenzi FX-8350, v GloFo (GlobalFoundries) nejde výroba a přechod na 28nm podle plánu a všechny produkty plánované pro 28nm se odsouvají do roku 2014. Dosud nebyl ani tape-out. Z roadmapy tedy zmizely všechny produkty architektury Steamroller, spoléhající na 28nm výrobu. Nedočkáme se tedy ani Opteronů ani APU s novou architekturou. APU mainstream trh se dočká je mírně vylepšeného "Trinity 2.0" s kódovým označením Richland. Zdali bude vylepšena jen CPU část nebo i GPU se zatím přesně neví. Očekává se ale, že jádro bude nést architekturu GCN. Uvidíme, obrázek ale říká "Radeon Cores 2.0" což je VLIW4 stávající GPU..

Jediným zajímavým produktem tak bude Kabini, neboli ultra úsporné APU založené na architektuře Jaguar. To je pro AMD priorita číslo jedna, to bude chtít AMD uvést za každou cenu, tento produkt potřebuje ze všeho nejvíc. Kromě výše popsaného je jasné, že se dočáme alespoň nových Radeonů HD 8000 jež roadmapa zmiňuje, to nám vynahradí skomírající CPU nabídku jež nebude nijak zajímavá. Jen pro ilustraci ještě zmíním, co nás bude čekat od Intelu. Na jaře dorazí Haswell do desktopu a notebooků, kolem léta je plánováno uvedení platformy Ivy Bridge-E zatím jen do serverů, na podzim pak Intel uvede Ivy Bridge-E do patice LGA 2011. Informace co nyní kolují webem o stejném počtu jader (max 6) jako SNB-E u nejvyššího modelu jsou mylné, ale všechno se časem dozvíte. U Intelu bude tedy celkem rušno ... čekají nás i nové Atomy a úsporné mobilní čipy s extra novou technologií integrované paměti.

Zdroj: Donanimhaber

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama