zlata-ceska-republika-v-japonsku-hrozi-za-stazeni-piratskeho-obsahu-az-pulmilionova-pokuta-nebo-dva-roky-vezeni
Novinka Zlatá Česká republika, v Japonsku hrozí za stažení pirátského obsahu až půlmilionová pokuta nebo dva roky vězení

Zlatá Česká republika, v Japonsku hrozí za stažení pirátského obsahu až půlmilionová pokuta nebo dva roky vězení

Jaroslav Lexa

Jaroslav Lexa

2. 10. 2012 12:00 11

Japonská vláda upravila legislativu tak, aby mohla lépe postihovat jedince, kteří se věnují stahování / nahrávání autorským zákonem chráněných děl. Trest pro uploadery je až desetiletý.

Reklama

Včerejším dnem v Japonsku nabyl v platnost zákon, který přísně postihuje v Čechách oblíbené stahování filmů, hudby, her a programů. Pokud si Japonec vědomě stáhne nelegální dílo, může dostat až dva roky ve vězení nebo pokutu $25 000. Jakmile bude nelegální dílo sám distribuovat / uploadovat, může dostat až deset let, případně pokutu $125 000.

Zlatá Česká republika, v Japonsku hrozí za stažení pirátského obsahu až půlmilionová pokuta nebo dva roky vězení
i Zdroj: PCTuning.cz

V Česku je situace na pirátské scéně nepoměrně výhodnější ve prospěch uživatelů, kteří si mohou audiovizuální dílo vědomě stáhnout. Pokusy o regulaci internetu jako mezinárodní smlouva ACTA prozatím neprošly. Na torrentové scéně můžeme sledovat pozvolné zavírání trackerů, případně vynechávání výsledků vyhledávání vedoucích na stránky s hashem.

Jakým způsobem bude právo vymáháno není jasné. Zákon a jeho výklad jsou dvě různé věci. Každopádně nový zákon je skvělou příležitostí pro distributory najít cestu k zákazníkům, kterých teď asi v Japonsku nebude málo.

Doufejme, že nezavřou prvního uhrovitého Japonce co si stáhne Takeshiho hrad ve Full HD a přísná legislativa spíš povede k nalezení funkčního modelu distribuce digitálního obsahu pro 21. století.

Zdroj: vr-zone

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama