hgst-pracuje-na-pevnych-discich-plnenych-heliem
Novinka HGST pracuje na pevných discích plněných heliem

HGST pracuje na pevných discích plněných heliem

Ondřej Košťál

Ondřej Košťál

18. 9. 2012 06:00 13

Nové hermeticky uzavřené pevné disky by byly napuštěny heliem, což by umožnilo navýšení ploten a snížení spotřeby. Celkem bychom tak mohli mít až 6 TB, místo současných 4.

Reklama

Společnost HGST (Hitachi Global Storage Technologies) bývalá částí Hitachi, než je v roce 2011 odkoupil Western Digital. HGST nyní našlo způsob, jak docílit vyšší energetické efektivity a zvýšení kapacity pevných disků. Stačí je naplnit heliem.

HGST pracuje na pevných discích plněných heliem
i Zdroj: PCTuning.cz

Pevné disky nejsou vzduchotěsné a tak tlak uvnitř je stejný, jako tlak okolo nich. Uvnitř není ani vakuum, ani nic jiného, prostě běžný vzduch. Kvůli plotnám rotujícím většinou s více jak 7200 otáčkami za minutu se ale vytvářejí turbulence. Řešením je tedy udělat disky vzduchotěsné a napustit je heliem. Díky tomu, že má helium 10× menší hustotu, tak by nevznikaly turbulence a tím pádem ani tření, které zpomaluje plotny a rotor tak musí vydat více energie pro dodržení otáček.

Srovnávací test dostupných 2TB pevných disků

To vše by měl za následek údajně 23% snížení spotřeby současných disků a navíc možnost do současných 3,5” krabiček nacpat další dvě plotny navíc. To s dnešní hustotou 1 TB na plotnu dělá o 2 TB víc. Celkem by tak 3,5palcové disky mohli mít kapacitu 6 TB. Nové disky, které byly vyvíjeny 6 let, by se měly na trh dostat už příští rok a jejich cena bude mírně vyšší, než stojí současné.

Zdroj: ZDNet

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama