amd-piledriver-fx-8350-se-predstavuje
Novinka AMD Piledriver (FX-8350) se představuje!

AMD Piledriver (FX-8350) se představuje!

Z. Obermaier

Z. Obermaier

16. 9. 2012 09:51 7

Uvedení procesorů AMD FX-8350 se blíží a my vám o nich řekneme téměř vše už dnes.

Reklama
AMD Piledriver (FX-8350) se představuje!
i Zdroj: PCTuning.cz

Uvedení nástupců procesorů AMD FX-8100 se blíží, zatím se hovoří o posledním týdnu měsíce října (možná až první týden listopadový). Nejprve ale přijde na řadu APU Trinity, jehož recenzi už pro vás tento týden budeme pomalu chystat. My už jsme vám specifikace FX-8300 čipů ukázali několikrát, dnes se tedy podíváme na čip jako takový. Ještě bych rád upozornil, že tento týden u nás najdete recenzi zbrusu nové AMD (990FX) desky, ve které jsme měli AMD FX-8350 osazený a vy ho v testu uvidíte, ukážeme vám některé detaily a možnosti taktování, na výkon si ale ještě počkáte.

Nejvyšší model FX-8350 má základní pracovní frekvenci 4,0 GHz a maximální Turbo pro jeden modul (dvě jádra) 4,2 GHz. Procesor většinu času pracuje s taktem 4,0-4,1 GHz. To je proti FX-8150 s taktem 3,6 GHz a Turbem 4,2 GHz značný pokrok. Nárůst frekvence je 11 procent. Při pohledu na horní obrázek, který zobrazuje nalevo jádro Bulldozer (Orochi-B2) a napravo Piledriver (Orochi-C0), se možná podivíte, že jádra jsou vlastně stejná. Ano, máte pravdu ... i když ne tak docela.

I když AMD označuje jádro čipu jako architekturu Piledriver, má blíž spíše ke klasickému Bulldozeru. Většina lidí čekala, že jádro v desktopovém procesoru FX bude značně změněné a inovované jako v APU Trinity, bohužel se tak nestalo. Piledriver v čipech FX je pouze mírně upravený Bulldozer, kdy jádro čipu Orochi zůstalo v podstatě nezměněné. Když tedy FX-8300/6300/4300 nazveme pouze C0 revizí Bulldozeru budeme pravdě blíže, než když budeme hovořit o plnohodnotném jádru Piledriver.

AMD Piledriver (FX-8350) se představuje!
i Zdroj: PCTuning.cz

Co tedy "poloviční" Piledriver do desktopových FX přináší? - Zaprvé vyšší frekvence, což už jsem zmínil. Opravou některých chyb a zefektivněním dochází k mírnému posunu ve výkonu na jedno jádro, ten je měřitelný v rámci 2-5 procent dle aplikace. Dále zde najdeme novou instrukční sadu FMA a to je v podstatě vše. Co čipu zůstalo? - Vyšší spotřeba (já naměřil vyšší než má FX-8150), chování Turbo Core, a dobré přetaktování. Jaký tedy bude výkon? - V silně multi-thread aplikacích výkonu vůči FX-8150 naroste v průměru od 11-15 procent. V single thread úlohách je to méně, což už jsem řekl. Pokud se sečteme pomyslný průměr vůči AMD FX-8150, můžeme napříč všemi možnými testy počítat s nárůstem výkonu někde mezi 10-12 procent. Záleží jaké recenzent použije testy. Pokud bude klást důraz na nové multi-thread aplikace, bude výkon o pár procent vyšší. To tento procesor dostává na úroveň Core i7-2600K (v průměru) což není špatné, spotřebou se mu ale nemůže rovnat. AMD s FX-8350 náskok Intelu mírně stáhne, větší revoluce se ale čeká až od čipů architektury Steamroller, ta dorazí někdy příští rok na podzim.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama