nvidia-reaguje-na-tvrzeni-ze-cip-v-kindle-fire-hd-je-rychlejsi-nez-tegra-3
Novinka nVidia reaguje na tvrzení, že čip v Kindle Fire HD je rychlejší než Tegra 3

nVidia reaguje na tvrzení, že čip v Kindle Fire HD je rychlejší než Tegra 3

Jaroslav Lexa

Jaroslav Lexa

8. 9. 2012 18:00 13

Ve čtvrtek představil Amazon tři nové tablety a ústy CEO Jeffa Bezose tvrdil, že je čip používaný v jeho tabletech rychlejší, než Tegra 3. Reakce ze strany společnosti nVidia na sebe nenechala dlouho čekat.

Reklama

Jeff Bezos během tiskové konference v Santa Monice mimo jiné řekl, že dvoujádrový čip OMAP4470 používaný v nových tabletech Kindle Fire HD, dodávaný společností Texas Instrument je rychlejší, než čtyřjádrová Tegra 3.

Čip OMAP4470 navržený a vyráběný v laboratořích Texas Instrument je speciálně navržený pro použití v tabletech, ultratenkých noteboocích a mobilních telefonech. Je vyráběn 45 nm výrobním procesem a jeho maximální frekvence je 1,8 GHz. Operační paměť LPDDR2 běží na frekvenci 466 MHz, s čipem je spojena pomocí 32-bitového dvoukanálového rozhraní. GPU tikající na frekvenci 384 MHz je založené na architektuře PowerVR SGX544 a obsahuje dedikované 2D jádro.

nVidia reaguje na tvrzení, že čip v Kindle Fire HD je rychlejší než Tegra 3
i Zdroj: PCTuning.cz

Ačkoliv je Tegra 3 čtyřjádrová, měla by zvládat pouze 8 miliard operací s plovoucí desetinnou čárkou za sekundu. OMAP4470 v této disciplíně zvládne 12 miliard operací za sekundu a je tím pádem v tomto srovnání o 50 % rychlejší. Vede ale i v paměťové propustnosti s datovým tokem 7,5 GB/s, přičemž Tegra 3 je schopná datové propustnosti rovnající se 5,3 GB/s. OMAP4470 zde plně využívá svého dvoukanálového řadiče.

Reakce na toto srovnání na sebe nenechala dlouho čekat. Igor Staněk, Senior Product PR Manager pro EMEAI ze společnosti nVidia je sice rád, že Tegra 3 je stále standardem a ostatní porovnávají své produkty právě s ní. Dodává však, že nelze poměřovat uživatelský komfort syntetickými testy. Mnohem lepším způsobem má být srovnání výkonu v aplikacích a standardních situacích.

V zásadě jde o dostatečnou / nedostatečnou optimalizaci softwaru pro dané SoC. Stejný čip, ať už je to Tegra či OMAP4470, může podávat rozdílné výkony v závislosti na operačním systému, ovladačích nebo samotných aplikacích. nVidia by jistě byla schopná dodat dostatečný výkon, svou práci ale musí odvést i softwaroví inženýři, kteří musí navrhnout programy tak, aby plně využili potenciálu jednotlivých čipů.

Fakta praví, že nVidia Tegra 3 je osazovaná do dvou ze čtyř nejvýraznějších tabletů dnešních či nastávajících dnů: za svou ji vzal Google Nexus 7 a Microsoft Surface RT. Spekulativně se mluví o tom, že by se Tegra 3 měla používat i v připravovaném Nook Tablet HD. Taková sbírka zákazníků už něco znamená.

Zdroj: tomshardware

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama