procesory-intel-celeron-budou-zit-dal-na-trh-miri-dva-modely-se-17w-spotrebou
Novinka Procesory Intel Celeron budou žít dál, na trh míří dva modely se 17W spotřebou

Procesory Intel Celeron budou žít dál, na trh míří dva modely se 17W spotřebou

Ondřej Košťál

Ondřej Košťál

4. 8. 2012 06:00 11

Ty budou vycházet z 32nm modelů procesorů Sandy Bridge. Budou tvořit základní třídu počítačů, kde budou nasazené Windows 8, a není potřeba použít Atom s nízkou spotřebou.

Reklama

Stejně jako značka Athlon u AMD bude žít i v další generaci procesorů, tak přežije i značka Celeron u Intelu. Ten totiž plánuje dva mobilní procesory s touto značkou do základního trhu, do nejlevnějších počítačů (notebooků), na kterých poběží Windows 8. Měly by být lepší variantou než procesory Atom architektury Cedar Trail, které jsou spíše pro netbooky nebo tablety.

Nové procesory mají označení Celeron 847 a 807 a vycházejí ze 32nm Sandy Bridge. Celeron 847 je dvoujádrový procesor bez HyperThreadingu s frekvencí 1,1 GHz. V procesoru se nachází také grafické jádro, které má frekvenci 800 MHz. Procesor má také 2 MB vyrovnávací cache paměť a podporuje Blu-ray 2.0.

Celeron 807 je pak jednojádrový s frekvencí 1,5 GHz. Jeho grafické jádro pak pracuje na frekvenci 950 MHz. Vyrovnávací paměť se zmenšila na 1,5 MB, ale podpora pro přehrávání Blu-ray 2.0 zůstala zachována. Oba procesory mají spotřebu 17 W. To je sice více než má Atom, ale to takový rozdíl se v klasických počítačích zas tak řešit nebude.

Tyto procesory bude podporovat čipset NM70, což je ořezaná verze čipsetu HM75. NM70 podporuje Intel Rapid Storage technology 8.0, tři nezávislé zobrazovače, PCI-Express 2.0 a 4× SATA porty, kde jeden z nich může být s rychlostí 6 Gb/s. Dále budou dvě verze čipsetu, kdy jedna bude mít 8× USB 2.0 a další, který bude mít k těmto osmi portu ještě další dva USB 3.0.

To vše se dostane na trh o Vánocích, kdy budou již Windows 8 oficiálně vydané. Cena 807 by měla být 70 dolarů (1 700 Kč).

Procesory Intel Celeron budou žít dál, na trh míří dva modely se 17W spotřebou
i Zdroj: PCTuning.cz

Zdroj: Fudzilla

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama