intel-xeon-phi-graficky-cip-pro-vypocty-knights-corner-v-prodeji
Novinka Intel Xeon Phi: Grafický čip pro výpočty, Knights Corner, v prodeji

Intel Xeon Phi: Grafický čip pro výpočty, Knights Corner, v prodeji

Ondřej Košťál

Ondřej Košťál

1. 8. 2012 09:00 5

Původně dedikovaný grafický čip Larrabee, nyní konkurence pro karty Tesla a FireStream. Knights Corner má konečně jméno a bude se začínat prodávat.

Reklama

Knights Corner, který se před tím, než se z něj stal výpočetní čip, jmenoval Larrabee, už má své konečné parametry. Původně se jednalo o dedikovanou grafickou kartu od Intelu, která měla konkurovat AMD a nVidii, ovšem skončilo to zcela jinak. Výkon v dnešních hrách nebyl dobrý a pro Raytracing v reálném čase byla stále pomalá. Čip tak byl přesměrován do jiného segmentu, a to výpočetního, jako konkurenta pro nVidia Tesla a AMD FireStream.

Intel Xeon Phi: Grafický čip pro výpočty, Knights Corner, v prodeji
i Zdroj: PCTuning.cz

Nyní dal Intel tomuto co-procesoru finální rozměry a parametry. Čip Knight Corner používá Tri-Gate tranzistory vyráběné 22nm výrobním postupem, tedy stejné, jako Ivy Bridge. Čip může mít od 57 do 61 jader s frekvencí 600 a 630 MHz. Paměť GDDR5, která může být v kapacitách 3, 6 nebo 8 GB má efektivní frekvenci od 5 do 5,5 GHz. Vyrovnávací paměti cache jsou zde ve velikosti 1,8-1,9 MB pro L1 a L2 ve velikosti 28-30,5 MB.

Co se týče výkonu, tak karta podává 1 TFLOPS v Double Precision a 2 TFLOPS v Single Presicion. Pro srovnání, Tesla K20 se 2304 jádry a 12 GB paměti dosahuje výsledků 1,5 TFLOPS a 3 TFLOPS.

Knights Corner má TDP 245 nebo 300 W. S tím souvisí i chladič. Opět je několik verzí. Karta s 57 jádry, 6 GB paměti a TDP 300 W bude mít klasický aktivní chladič ze starého Larrabee (na obrázku). Ostatní karty přijdou buď s pasivním chladičem nebo s kapalným chlazením od CoolIT Systems. Cena zatím nebyla oznámena. Cílem Intelu je do roku 2013 ovládnout žebříček TOP 500 serverů a superpočítačů právě s těmito „procesory“.

Zdroj: VR-zone

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama