marvell-a-wilocity-slibuji-ultrarychlou-wifi-s-rychlosti-7-gb-s
Novinka Marvell a Wilocity slibují ultrarychlou WiFi s rychlostí 7 Gb/s

Marvell a Wilocity slibují ultrarychlou WiFi s rychlostí 7 Gb/s

Ondřej Košťál

Ondřej Košťál

27. 7. 2012 06:00 3

WiFi s rychlostí 7 Gb/s v pásmu 60 GHz a se spotřebou 2,5 W se brzy stane realitou. Alespoň to tvrdí společnosti, které už pracují na nových obvodech pro standard 802.11ad.

Reklama

Příští rok zažijou WiFi standardy největší změnu za poslední roky. Bude totiž uveden standard 802.11ad, který bude pracovat s frekvencemi celých 60 GHz. Pro porovnání, v současné době se pracuje s pásmy 2,4 a 5 GHz.To samozřejmě přinese adekvátní navýšení přenosové rychlosti. Rychlost přenosu má dostahovat až 7 Gb za vteřinu. Na obvodech pracují společnosti Qualcomm Atheros, Marvell a Wilocity a chtějí je na trh přivést co nejdříve. První karty má Qualcomm Atheros a jsou určeny pro notebooky. Tyto budou zvládat přenosové rychlosti do 5 Gb/s.

Marvell a Wilocity slibují ultrarychlou WiFi s rychlostí 7 Gb/s
i Zdroj: PCTuning.cz

Marverll a Wilocity se budou zaměřovat na širší trh. Tri-band okruhy budou hotové během roku 2013 ale prý je nemáme očekávat v produktech dříve, než v roce 2014. Plnohodnotné WiFi obvody pro notebooky, dokovací stanice, multimediální centra a další síťové prvky by měly nabídnout propustnost až 7 Gb/s, což je mnohem více než 1,3 Gb/s v pásmu 5 GHz při standardu 802.11ac. Spotřeba obvodu s frekvencemi 60 GHz by neměla být vyšší než 2,5 W. Jsou zde ale i nevýhody. Mezi ty patří například to, že 60 GHz pásmo je více náchylné na dlouhé vzdálenosti. Zatím se uvádí do 5 metrů, což je o mnoho méně, oproti 30 nebo 70 metrům.

Marvell a Wilocity slibují ultrarychlou WiFi s rychlostí 7 Gb/s
i Zdroj: PCTuning.cz

Wilocity a Marvell také pracují na modulu s kódovým jménem Sparrow. Tento WiFi modul standardu 802.11ad bude uveden koncem roku 2013 a je určený pro chytré telefony a tablety. Jeho maximální rychlost přenosu bude 2,5 Gb/s a  spotřeba 500 miliwattů. Výroba nových obvodů zvládajících 60 GHz prý není o mnoho dražší než současné. Jak již ale víme, k dokonalosti potřebujeme podporu standardů z obou stran, abychom mohli těžit z těchto rychlostí. A to jsou největší problémy.

Zdroj: EE Times

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama