pocitace-a-roboti-v-hlavnich-rolich-hollywoodskych-filmu
Novinka Počítače a roboti v hlavních rolích hollywoodských filmů

Počítače a roboti v hlavních rolích hollywoodských filmů

Jaroslav Lexa

Jaroslav Lexa

8. 7. 2012 15:00 7

Minulý týden jsme si shrnuli filmy, jejichž děj se nejprve začal odehrávat na obrazovkách počítačů a teprve pak se dostal na stříbrná plátna. Dnes si představíme filmy, kde mají zásadní roli samotné počítače.

Reklama

A začneme zostra. V roce 1983 natočené Válečné hry s M. Broderickem v hlavní roli přinášejí fiktivní příběh mladého nerda, který začne hrát pomocí vytáčeného připojení hru Globální termonukleární válka. Později se ukáže, že to není pouze neškodná zábava a obyvatelům Země hrozí vyhlazení. Děj graduje na americké základně, kde se hlavní hrdinové pokouší počítač naučit, že v případě Globální termonukleární války nevyhraje nikdo.

2001: Vesmírná odysea od Stanleyho Kubricka je pro většinu lidí neuchopitelná, a málokdo může říct, že vůbec tuší o čem byla. To nic nemění na tom, že hlavní postavu si tam zahrál palubní počítač HAL 3000. Ten se stará o chod lodi a o svého jediného pasažéra při vědomí. Jak se to tak ve filmech stává, vše nejde podle plánu a díky protichůdným instrukcím jež byly počítači před odletem zadány, se z něj stane vraždící monstrum. Natočen byl i druhý díl, ale atmosféře jedničky se nevyrovnal.

Ve filmu Tron se hlavní hrdina, programátor a příležitostný hacker, proti své vůli zdigitalizuje a převede do vnitřní logiky počítače. Uvnitř na něj čekají mnohé překážky a jeho úkolem je zabít hlavní program, který mu brání v odchodu. Před dvěma roky se natočilo pokračování, které už nemá kouzlo prvního dílu, ale vizuální efekty jsou o to působivější.

Film Matrix nám předkládá apokalyptickou verzi budoucnosti, ve které jsou lidé chováni jenom jako zdroj tepla a tím pádem pohon pro počítače / stroje. Aby ve probíhalo hladce, jsou živí lidé připojeni k tzv. Matrixu. Počítačovému programu, který vypadá jak reálný svět. Několika lidem se od něj podaří odpojit a hluboko pod zemí svádějí boj s roboty. Tahle legendární pecka od tehdy ještě bratrů Wachovských má dvě pokračování. Na motivy filmu vznikla i hra.

Málo známý a minimalistický film Moon vybočuje ze zaběhlého stereotypu - počítače se zblázní a hrozí od nich nebezpečí. Kromě astronauta Sama Bella v něm vystupuje počítač Gerty a protože se řídí zákony robotiky, nebezpečné chování od něj tentokrát nečekejme. Sam se stará o chod měsíční základny, ve které se těží vzácný plyn a jeho tříletý pobyt zde se blíží ke konci. Kousek od základny objeví svého dvojníka a atmosféra houstne...

James Cameron vytvořil svět Terminátora. Počítač Skynet si v budoucnosti uvědomil svojí existenci, lidi začal považovat za svoji hrozbu a jal se je systematicky likvidovat. Děj se začíná odehrávat ve chvíli, kdy Skynet vyšle do minulosti (naší přítomnosti) robota, který má za úkol zabít vůdce lidí Johna Connora. Film má prozatím natočené dvě pokračování, seriál ze stejného universa a můžeme se těšit na další. Bez zajímavosti není, že kód terminátora, který jde vidět na červeném pozadí z pohledu Arnieho, je ve skutečnosti zdrojový kód Applu II. Snažili se nám tím tvůrci něco říct? Podmaní si jednou iPody lidstvo? Samé otázky...

Klasikou žánru je Blade Runner od Ridleyho Scotta, jehož předlohou je román Sní androidi o elektrických ovečkách? od Philipa K. Dicka. Tenhle noir film zachycuje blízkou budoucnost, ve které se Harrison Ford snaží vypátrat tři uprchlé anroidy. Vzniklo šest různých verzí filmu a podle režiséra je robotem i hlavní hrdina.

Rodinný film Číslo 5 žije představuje armádního robota, který se po zásahu bleskem vymaní ze svého programu a protože nechce být rozebrán (=zabit), vydá se na útěk. O několik let později bylo natočeno o řád méně úspěšné pokračování. To nic nemění na tom, že pětka zůstane v našich srdcích napořád.

Sc-fi s roboty natočil i Steven Spielberg. Film A.I. Umělá inteligence nepostrádá klasický rukopis Spielberga a kromě jiného je jeho hlavním hrdinou dětský herec v podání H.J. Osmenta jako androida Davida. Ten je adoptován lidskými rodiči jako náhrada za jejich smrtelně nemocného syna. 

Roboti nemusejí být jenom zlí / hodní. Mohou být prostě takoví, jací, jsou jejich majitelé. Film Náhradníci s Brucem Willisem v hlavní roli ukazuje možnou budoucnost, ve které lidé nevycházejí ze svých domovů a ven posílají pouze své robotické kopie. Nebezpečí číhající na každém kroku je tím potlačeno na naprosté minimum, dokud se neobjeví nový způsob vražd - smrt skrze náhradníka.

Počítače byli ústředním motivem i československých filmů. Vždyť snímek Jáchyme, hoď ho do stroje!, obsahuje odkaz na počítač už v názvu. Hlavní hrdina v podání Luďka Soboty se řídí tzv. kondiciogramem jež mu má přinést jen samé štěstí a sestavuje ho počítač.

Počítače sehrály důležitou roli i v dalších filmech, ale nestaly se jejich hlavními hrdiny. Ve filmu Den nezávislosti se podaří mimozemskou rasu zneškodnit nahráním počítačového viru do emzáckého systému, ve Zdrojovém kódu lze pomocí počítače cestovat do paralelní reality a zjistit tak identitu atentátníka anebo ve snímku Věčný svit neposkvrněné mysli lze počítačem mazat nešťastné vzpomínky.

Za konzultaci děkuji xxmartinxx z kfilmu.net

Zdroj: youtube, kfilmu.net

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama