podle-stanoviska-evropskeho-soudniho-dvoru-smi-majitele-digitalnich-distribuci-preprodavat-sve-licence
Novinka Podle stanoviska Evropského soudního dvoru smí majitelé digitálních distribucí přeprodávat své licence

Podle stanoviska Evropského soudního dvoru smí majitelé digitálních distribucí přeprodávat své licence

Jaroslav Lexa

Jaroslav Lexa

4. 7. 2012 14:00 12

Je to něco, co doposud EULA (End User License Agreement) zakazovala. Budou muset herní distributoři jako Steam, App Store nebo Battle.net změnit své podmínky? 

Reklama

Bazarovému prodeji DVD a CD nosičů prakticky zabránit nejde, ale díky účtům na distribučních kanálech jako je třeba Battle.net měli distributoři vše pod kontrolou. Hra byla svázaná s účtem a jakmile byla jednou aktivovaná, už nebyla možnost, jak ji poslat na jiný účet a získat tak pár korun zpět.

Podle stanoviska Evropského soudního dvoru smí majitelé digitálních distribucí přeprodávat své licence
i Zdroj: PCTuning.cz

Rozhodnutí padlo ve sporu mezi americkým softwarovým gigantem Oracle a německou firmou usedSoft, jež jak název napovídá, obstarává bazarový prodej. To se samozřejmě Oraclu nelíbilo a vznikl spor, jehož prozatím nepravomocný výsledek by pořádně zavařil všem distributorům digitálních licencí.

Jejich exkluzivní prodejní právo totiž vyprší v době prvotní koupě a pokud uživatel bude posléze chtít program (=hru) prodat někomu jinému, nemělo by  mu v budoucnu nic bránit. Podmínkou je, že se nesmí prodávat jen části licence nýbrž kompletní zakoupený balík anebo také to, že původní majitel musí software smazat. Čili žádné nepřekonatelné překážky to nejsou.

Jestli a kdy vůbec se toto začne uplatňovat v praxi dnes nikdo neví. Prodej nepoužívaných her by ocenil snad každý s účtem na Steamu apod. Vvždyť hra se nijak neopotřebovává. Obzvlášť, když k ní není fyzické médium. Přece jenom by EUu mohla být v něčem užitečná. Její právo je totiž silnější než EULA.

Zdroj: hexus

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama