zebricek-filmu-na-motivy-pocitacovych-her
Novinka Žebříček filmů na motivy počítačových her

Žebříček filmů na motivy počítačových her

Jaroslav Lexa

Jaroslav Lexa

1. 7. 2012 12:00 20

Když se ve společnosti MITS v americkém Albuquerque vyvinul první osobní počítač Altair 8800, jeho vynálezci ani netušili dopady svého konání.  

Reklama

Altair 8800 neměl klávesnici, myš ani monitor. Ovládal se pomocí přepínačů a jeho výstupem byly rozsvícené nebo zhasnuté diody. Časem se počítače vyvinuly do dnešní podoby a kromě mnoha jiných věcí daly vzniknout celému novému filmovému odvětví. Hollywoodští tvůrci totiž začali natáčet filmy, jejichž příběh má počátky na monitorech našich počítačů.

Nejpilnějším režisérem v natáčení filmů podle her se stal Němec Uwe Boll, který má na kontě trilogii BloodRayne a jednohubky Sám v temnotě, Far Cry a asi jeho nejzajímavější počin Postal. Kdo jste hrál stejnojmennou hru víte, jak bizarní byla a ve stejném duchu se nese i film. Ostatně, můžete se sami podívat na trailer:

Rozmachu videoherních filmů pomohla i technologie CGI a některé filmy jsou kompletně animované. Živí herci své postavy pouze namluvili. Jistě jste poznali, že mluvím o Final Fantasy: Esence života, které se dočkalo i pokračování s názvem Final Fantasy VII: Advent Children. Advent Children netrpí syndromem ten druhý film o ... a na csfd.cz má lepší hodnocení než jednička.

Pionýrem mezi tvůrci filmů podle her je Paul W.S. Anderson, který tento žánr v podstatě vytvořil se svým vysoce hodnoceným snímkem Mortal Kombat. Existuje i druhý díl se jménem Mortal Kombat 2: Vyhlazení, ale kvalit prvního dílu nedosahuje. Anderson se ke zfilmování her později vrátil a vdechl život prozatím třídílné sérii Resident Evil. Kdo neviděl alespoň jedničku, jako by nebyl.

Obrovské popularity dosáhl první a druhý díl Lara Croft - Tomb Raider a dá se říct, že Lara jako jedna z mála skutečně překročila hranice žánru a stala se oblíbenou i pro videoherní laiky. Lví podíl na tom má známá a populární tvář představitelky hlavní hrdinky, kterou není nikdo jiný než Angelina Jolie. Bohatá prsatka masám ukázala, že archeologie není vůbec nudná.

Max Payne a Hitman přes svou úspěšnou značku díru do světa neudělali a na stříbrných plátnech je nejspíš už neuvidíme. Je to škoda, Max Payne v podání Marka Wahlberga měl obrovský potenciál.

V roce 2005 natočený Doom s Dwaynem Johnsonem se do paměti diváků zapsal minutovou frekvencí, ve které se na probíhající akci koukáme očima hlavního hrdiny. Přesně tak, jako ve hře samotné. Nápad to byl dobrý, film ale získal nízké hodnocení a dá se mluvit spíš o propadáku.

Letos se můžeme těšit na pokračování o řád úspěšnějšího filmu Silent Hill podle stejnojmenné hororové hry z roku 2006. V našich kinech se objeví na začátku listopadu a my doufáme, že Silent Hillská hrůza na nás bude při sledování sálat minimálně stejně, jako u prvního dílu.

Největší úspěch v poslední době zaznamenal Princ z Persie: Písky času. Komerční úspěch přál filmu snad každý a povedlo se. Příběh se příliš nenechává svazovat předlohou a funguje dobře i bez znalostí jakýchkoliv herních reálií. Dvojka na sebe určitě nenechá dlouho čekat.

Zdroj: youtube, csfd 

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama