detsel-01-pocitac-ktery-se-vejde-do-dlane
Novinka Detsel-01: Počítač, který se vejde do dlaně

Detsel-01: Počítač, který se vejde do dlaně

Ondřej Košťál

Ondřej Košťál

8. 6. 2012 06:00 9

Tento počítač je velký jako běžné SSD a vejde se bez problémů do kapsy. Díky x86 procesor je navíc schopen spustit operační systém Windows a všechny jeho aplikace, pokud na ně má dostatečný výkon.

Reklama

Trh s malinkými počítači jako by se teď stal hitem. Plno výrobů nabízí nějaké řešení, ať už je s procesorem ARM a operačním systémem Android, nebo procesorem architektury x86 a nějakými těmi Windows. Asi nejznámější pro čtenáře bude Rapsbery Pi, o kterém se psalo asi nejvíce. Ruská společnost Russian Communication Technology má nyní na svědomí další takovýto počítač.

Drobeček Detsel-01 s rozměry 125 × 74 × 12 mm, které by se daly přirovnat k externím 2,5” pevnému disku, je poháněný procesorem Intel Atom E680. Tento procesor má jediné jádro s frekvencí 1,6 GHz, ale podporuje HyperThreading. Jeho hlavní výhodou je však jeho nízká spotřeba, která je pouhých 4,5 W. V hliníkovém rámečku najdeme ještě integrovaný 1 GB operační paměti DDR2 s frekvencí 800 MHz a 128 nebo 64GB SSD s rozhraním SATA 3 Gb/s.

Konektivitu zajišťuje WiFi, Bluetooth 4.0, Ethernet, 2× USB 2.0 a zvukový výstup. Obraz lze přenášet přes VGA (v budoucnu se počítá s HDMI). Díky plnohodnotnému procesoru architektury x86 zde může běžet například systém Windows 7 nebo XP. Cena bohužel zatím není známá.

Detsel-01: Počítač, který se vejde do dlaně
i Zdroj: PCTuning.cz

Zdroj: FanlessTech

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama