nova-bezdratova-technologie-je-1000x-rychlejsi-bluetooth
Novinka Nová bezdrátová technologie je 1000x rychlejší Bluetooth

Nová bezdrátová technologie je 1000x rychlejší Bluetooth

Jaroslav Lexa

Jaroslav Lexa

28. 5. 2012 10:00 39

Bluetooth byl uveden v roce 1997 a za těch 15 let se nároky na přenosovou rychlost výrazně zvýšily. Tisícinásobné zrychlení je tak akorát ;).

Reklama

Za novou technologií stojí vědci z NTU jako vývojáři transceiveru a antény a také vědci z I2R, kteří pro změnu vyvinuli tzv. baseband procesor. A podařil se jim vcelku husarský kousek. Oproti Bluetooth, jež operuje v pásmu kolem 2,4+ GHz, dokáže jejich zařízení přenášet data tisíckrát rychleji. To znamená rychlost 2 Gbit/s (256 MB/s).

Nová bezdrátová technologie je 1000x rychlejší Bluetooth
i Zdroj: PCTuning.cz

Jistě tušíte, že toho bylo docíleno změnou kmitočtového pásma. Chipset VIRTUS, jak se nazývá, totiž používá frekvenci 60 GHz. Jedná se tedy o milimetrové vlny, které jsou už velmi blízko k infračervenému spektru a v podstatě limitu bezdrátové technologie. Důležitá je především zmíněná rychlost. Při rychlosti 256 MB/s se jedno 8 GB DVD stáhne asi za půl minuty. Geront Bluetooth by něco takového prováděl nějakých 8 hodin.

Technologie jež není hudbou daleké budoucnosti je chráněna 16 patenty a měla by se mimo jiné používat pro streamování videa ve vysokém rozlišení. Více bychom měli vědět po Computexu, kde se bude VIRTUS předvádět široké veřejnosti. 

Zdroj: hexus

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama