nvidia-predstavila-na-gtc-jadro-gk110
Novinka Nvidia představila na GTC jádro GK110

Nvidia představila na GTC jádro GK110

Z. Obermaier

Z. Obermaier

15. 5. 2012 20:46 31

Společnost Nvidia dnes představila veřejnosti jádro GK110 (Velkého Keplera)

Reklama
Nvidia představila na GTC jádro GK110
i Zdroj: PCTuning.cz

V San Franciscu dnes začala konference vývojářů a vědeckých pracovníků pracujících s GPU. Tradiční GTC konferenci zahájil (stále ještě běží live) ředitel Nvidie Jen-Hsun Huang. Jeho kompletní úvodní řeč (keynote) si můžete prohlédnout zde. Pro nás jsou nejdůležitější tyto věci jež řekl:

Nvidia navždy opustila koncept jednoho univerzálního jádra, doba se posunula a hry a výpočty je nutné diverzifikovat. Není zkrátka dobré udělat jedno GPU aby splňovalo požadavky obou světů bez kompromisu. Vždy bylo nutné někde ustupovat, jednou hernímu a podruhé výpočetnímu výkonu. Větve budou tedy dvě. Herní a výpočetní.

Přednáška dále směřovala k představení GeForce GTX 690, jako herního monstra se svítícím logem a tichým chodem bez vibrací. Proběhlo několik prezetací a simulací výkonu architektury Fermi a Kepler. Ředitel poté představil první kartu Tesla nové generace, Teslu K10.

Specifikace karty jsou jasně dané, vychází totiž z konceptu GeForce GTX 690 a nese dvě jádra GK104. Karta nemá žádné výstupy na monitory, vše se zobrazuje na vzdáleném displeji pomocí jiného zobrazovače. Výpočetní výkon ýkon je 190 GFLOPS DP, což není žádná sláva. Ale jak víme GK104 není žádné výpočetní monstrum. Karta disponuje 8GB pamětí a 3072 CUDA jádry. Cena a TDP oznámeno nebylo. Uvedení na trh by mělo proběhnout ještě v tomto čtvrtletí. Mnohem zajímavější je ale druhá představená karta ... Tesla K20, než se na ní podíváme, představme si "velkého Keplera".

 

Jádro GK110 je vskutku monstrózní kus křemíku se 7,1 miliardami tranzistorů. Plocha čipu by měla být někde kolem 580 mm čtverečních, tedy větší než GT200. Počet CUDA jader je těsně pod 3000 (podobné dvěma GK104), paměťová sběrnice je pravděpodobně 384 nebo 512-bitová. Propustnost pamětí je 320 GB/s což spíše vypadá na 512-bit sběrnici. Výpočetní výkon tohoto jádra je 1,9 TFLOPS v DP (Dual Precision). To jeste desetkrát vyšší výkon než tesla K10 (se dvěma GK104) a třikrát vyšší výkon než má Tesla M2090 s jádrem Fermi (GF110). Společné s GK104 jsou SMX bloky, mají stejnou strukturu se 192 CUDA jádry v jednom SMX. Důležitou novinkou je pak Dynamický paralelismus, díky němuž umí GPU samo distribuovat ůlohu dále do dalších CUDA jader i dalších karet v systému. To vše už bez zásahu hlavního procesoru. Novinkou je také technologie Hyper-Q. Ta naopak umožňuje použití jednoho GPU pro vícero procesorů v systému. Pokud například jeden CPU nedokáže dodávat data dost rychle, GPU nejede naplno. S Hyper-Q ale mohou využívat nevyužité výpočetní  prostředky karty i další procesoy a tak GPU více vytížit.

Karta Tesla K20, přesné specifikace zatím neznáme (jen, že nese GK110), na trh by měla první tato karta dorazit na podzim letošního roku. Teď vás jistě napadlo, dostane se GK110 do herní grafiky? - Nvidia nevydané produkty nekomentuje, zalovím tedy ve své studnici zákulisních drbů a něco přeci jen poodkryji. Podle všeho se GK110 letos v žádné herní kartě GeForce neobjeví. Nejvýkonnější GeForce roku 2012 zůstane GeForce GTX 690. Tuhle informaci mám z hodně dobrého zdroje, ovšem může se ještě leccos změnit. V undergroundu se totiž šušká, že Nvidia má v záloze "ještě jedno jádro". Takové mírně povypínané GK110 (čti - ne zcela povedené kusy GK110) a ty by se mohly objevit ve vskutku zajímavé grafické kartě pro hráče už na podzim. Jak vše dopadne si ale musíme počkat, snad se časem dopátráme lepších informací.

Zdroj: Nvidia

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama