msi-z77a-gd80-prvni-deska-s-rozhranim-thunderbolt
Apple Novinka MSI Z77A-GD80: První deska s rozhraním Thunderbolt

MSI Z77A-GD80: První deska s rozhraním Thunderbolt

Ondřej Košťál

Ondřej Košťál

13. 5. 2012 06:00 2

Rozhraní od Intelu, které se rozšířilo zatím jen na počítačích Apple, se konečně dostává i na běžné základní desky. Díky produktům vybaveným touto technologií nebude to, co k desce připojit, nouze.

Reklama

Rozhraní Thunderbolt, které vytvořil Intel jako konkurenci k USB 3.0, bylo doposud výsadou jen počítačů Apple, které novinku ihned adaptovali do svých počítačů, ale i monitorů Cinema Display. Výhodou tohoto rozhraní je, že kombinuje protokol DisplayPort pro připojení monitorů, stejně tako standard PCI-Express pro přenášení dat. Jedním kabelem tak můžete připojit třeba monitor a k monitoru externí disk. To vše pak půjde do počítače. Na trhu navíc už je mnoho produktů s tímto rozhraním.

MSI Z77A-GD80: První deska s rozhraním Thunderbolt
i Zdroj: PCTuning.cz

MSI nyní s novým čipsetem Z77 uvede desku, která bude právě Thunderboltem vybavena. Jmenuje se Z77A-GD80 a patří do vyšší třídy. Deska se jinak podobá všem ostatním od firmy MSI. Navíc je zde pouze řadič Intel Thunderbolt a konektory pro něj. Dále zde najdeme patici LGA 1155 pro procesory Sandy a Ivy Bridge, 3× PCI-Express 3.0 16× s podporou 3-way AMD CrossFire, nebo 2-way nVidia SLI a k nim 4× PCI-Express 1.0 ×1. Vedle patice jsou 4 sloty pro operační paměti s celkovou kapacitou 64 GB a frekvencí 2667 MHz.

Na zadním panelu se nachází čtyři USB 2.0 a dva USB 3.0, VGA, HDMI a mini-DisplayPort (možná právě jediný konektor pro Thunderbolt, jelikož toto rozhraní používá tento konektor), gigabitový Ethernet a 8 zvukových kanálů. Pro pevné disky jsou zde SATA 6 Gb/s a 3 Gb/s, každá generace po 4 portech. Nová deska se bude líbit pravděpodobně těm, kteří profesionálně dělají s videem a mohlo by se jim hodit rozhraní Thunderbolt s přenosovou rychlostí 10 Gb/s.

Zdroj: techPowerUp!

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama