windows-8-bez-windows-media-center
Novinka Windows 8 bez Windows Media Center

Windows 8 bez Windows Media Center

Jaroslav Lexa

Jaroslav Lexa

6. 5. 2012 10:00 30

Základní verze Windows v sobě nebudou integrovat Windows Media Center. Stane se tak na základě průzkumů, které provedl Microsoft.

Reklama

Prostředí Windows Media Center je s námi už od dob Windows XP a v zatím posledních Windows 7 je jeho přirozenou součástí (vyjma edicí Home Basic a Starter). Nastává ale změna a Microsoft bude WMC nabízet jako placenou aplikaci. Důvod je jasný. Microsoft totiž do této doby musí platit z každého prodaného OS Windows licenční poplatky například za možnost přehrávání pozemního digitálního vysílání, aniž by třeba daný počítač měl televizní tuner.

Kromě přijímání digitálního vysílání se v osmičkách vyškrtne podpora přehrávání DVD. Zde je důvodem jasný trend přehrávání digitálního obsahu přímo z internetu ze zdrojů jako je Youtube, případně stažených kopií z internetu. Pokud si budete chtít přehrát DVD, případně si zapnout na PC televizi, budete si muset stáhnout placený Windows Media Center, případně se poohlédnout jinde.

Windows 8 bez Windows Media Center
i Zdroj: PCTuning.cz

Ve Windows zůstanou následující multimediální ovladače: pro video je to h.264, VC-1/WMV, MP4 Pt 2  v kontejnerech avi, mpeg-2 ts, mp4 a asf. Pro audio zůstávají kodeky DD+, AAC, WMA, MP3 a PCM, v kontejnerech M4A, ASF, MP3 a WAV. Audiovizuální záznam si také přehrajete v prohlížeči díky HTML 5.

Reakce na diskuzi pod novinkou / shrnutí: Microsoft ve Win8 nijak nezakáže přehrávání DVD. Pouze v čisté instalaci nebude přítomný kodek pro jeho přehrávání. To znamená, že pokud si nainstalujete software třetí strany, vesele budete moct pouštět DVD dál. Microsoft tím ušetří na licenčních poplatcích a jestli se to promítne do ceny Windows není jasné (spíš nepravděpodobné). Podle dat které MS nasbíral, většina uživatelů kodek (který si kupoval dříve každý) pro přehrávání DVD stejně nepoužívala. MS tedy sleduje trend, který ukazuje, že DVD umírá a tak je podle něj zbytečné aby si tento kodek všichni kupovali.

Zdroj: msdn

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama