cina-chce-mit-vlastni-narodni-architekturu-procesoru
Novinka Čína chce mít vlastní národní architekturu procesorů

Čína chce mít vlastní národní architekturu procesorů

Ondřej Košťál

Ondřej Košťál

1. 5. 2012 06:00 7

Procesory budou pravděpodobně architektury MIPS. Nejznámějším projektem je Loongson a je pravděpodobné, že se sloučí ještě s jinými projekty, a nebo se vytvoří i nové instrukční sady.

Reklama

Čína je jednou z východních zemí, kde se plno věcí vyrábí, včetně i nějakých čipů a mikroprocesorů. Čína se ale dnes rozhodla, že pro využití ve své zemi bude mít své procesory s vlastní architekturou. Čína totiž nechce používat výrobky, které byly navrženy v USA. Hledal se způsob, jak nebýt tak závislý na západním světě a jejich x86 architektuře a tak zvolili tuto cestu. Na výběr je mnoho alternativ, včetně nejznámějšího projekt Loongson. Ten je založený na architektuře MIPS, a je používán v několika serverech a produktech v Číně. Co dělá Loongson zajímavým, je přítomnost 200 instrukcí pro emulaci x86 kódu pouhou 30% ztrátou výkonu.

Čína chce mít vlastní národní architekturu procesorů
i Zdroj: PCTuning.cz

Během března se sešlo 20 čínských organizací, mezi kterými nechyběli ani giganti jakými jsou Huawei nebo ZTE, aby probrali toto téma. Ještě není ani zcela jasné, kde se bude tato architektura používat, ale pravděpodobně to bude jedna z povinností, pokud bude organizace chtít státní dotaci. Těžko říct, jak vše bude vypadat, dokud se vše neuzavře. Pravděpodobně se ale bude jednat o procesor architektury MIPS. Možné je také sloučení projektu Loongson s nějakým dalším a vytvořit novou instrukční sadu. Zatím se neví skoro nic a výsledky budou známe asi na přelomu roku.

Zdroj: EETimes

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama