intel-chce-do-ultrabooku-5mm-pevne-disky-misto-7mm
Novinka Intel chce do ultrabooků 5mm pevné disky místo 7mm

Intel chce do ultrabooků 5mm pevné disky místo 7mm

Ondřej Košťál

Ondřej Košťál

13. 4. 2012 09:00 2

Nové disky by mimo 5mm výšky měli mít i nový, speciální SATA konektor. Díky tomu by měly disky zabírat mnohem méně místa a v roce 2015 by ultrabooky měly mít na výšku jen 15 milimetrů.

Reklama

Intel si pro svůj vlastní standard jménem ultrabook ze začátku diktoval hodně podmínek, které musí výrobci splňovat, ale časem se objevovaly alternativy pro některé technické součásti. Nyní se Intel snaží protlačit do ultrabooků pevné disky s výškou pouhých 5 mm, ale nejprve je musí prosadit u výrobců. Většina klasických pevných disků včetně SSD jsou totiž s výškou 7 milimetrů. To bude ale pro výrobce složitější. Vždyť před pár dny Western Digital uvedl svůj disk Scorpio Blue, který má 7 mm a kapacitu 500 GB.

Intel chce do ultrabooků 5mm pevné disky místo 7mm
i Zdroj: PCTuning.cz

Mimo menší výšky se změní ještě rozhraní. To by nyní nemělo být tak velké a z venkovní strany, ale uvnitř a s malým konektorem po straně disku. Toto rozhraní by mělo být standarizované ke konci letošního roku. Intel tímto postupem chce dosáhnout ještě menších rozměrů ultrabooků. Snížením disků o 28 % bychom prý měli mít v roce 2015 ultraboky s 1TB pevnými disky a tloušťkou pouhých 15 milimetrů. Bude velice zajímavé sledovat, zda-li se někdo do této zkoušky pustí a pokusí se navrhnout a vyrábět 2,5” pevné disky s tloušťkou 5 mm. U SSD není problém, protože jsou tvořeny jedním plošným spojem s řadičem a pár flashovými čipy, ale disky s rotujícími plotnami, to bude pro výrobce (podle slidu jako první pro Western Digital) oříšek.

Zdroj: VR-zone

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama