kolik-se-plati-za-praci-hackera
Novinka Kolik se platí za práci hackera?

Kolik se platí za práci hackera?

Jaroslav Lexa

Jaroslav Lexa

28. 3. 2012 11:45 8

Čas od času se objeví zpráva, ve které se píše že různé společnosti zaplatí těm lidem, kteří objeví nějakou bezpečnostní díru v jejich softwaru. To ale není jediná možnost monetizace práce hackera.  

Reklama

Dalším způsobem je totiž prodávání informací o nezabezpečených dírách do systému přímo vládám různých zemí. Nejinak je tomu i v USA. Tamní vláda platí nemalé peníze za informace, jak se prolomit do softwaru různých firem. Jedním z lidí kteří tak činí je prostředník Grugq z jižní Afriky, který promluvil o cenách, jaké se za exploity platí.

Kolik se platí za práci hackera?
i Zdroj: PCTuning.cz


Grugq asi právě orchestruje

Cena je samozřejmě závislá na rozšířenosti softwaru, případně na obtížnosti zabezpečení, které je nutné obejít. Samozřejmé je, že se platí za exploity na nejnovější verze softwaru. Podmínkou je také to, že se špatném zabezpečení nesmí informovat výrobce. Vlády tak docela pohodlně přeplácejí firmy jako Firefox a jiné, které za objevení exploitu nabízejí peníze v řádu pár tisíců dolarů.

Nepřehlédněte:
Hacker zlepšil známky studentům. O případ se zajímá FBI
FBI zatkla dalšího hackera, který útočil na síť Sony. Hrozí mu až 15 let vězení

Hackerský ceník začíná na $5000 - $30 000 za exploit do Adobe Reader, hack OS X si americká vláda cení na $20 000 - $50 000 a nejvyšší částka je pak nabízena za iOS, kdy si hacker vydělá jednorázově i $100 000 - $250 000. To je asi 4,5 milionu v korunách. Z této sumy se ale musí odečíst 15% provize pro Grugqa, který obstarává komunikaci mezi hackerem a vládou.

Kolik se platí za práci hackera?
i Zdroj: PCTuning.cz

Ten prohlásil, že letos by jeho zisky z provizí měly dosáhnout jednoho milionu dolarů, přičemž v 80% jedná s vládou spojených států, zbytek jeho byznysu je v Evropě.

Zdroj: tomsguide

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama