chlazeni-kapalinou-v-noteboocich-a-htpc-asetek-ma-prvni-prototypy
Novinka Chlazení kapalinou v noteboocích a HTPC? Asetek má první prototypy

Chlazení kapalinou v noteboocích a HTPC? Asetek má první prototypy

Lukáš Voříšek

Lukáš Voříšek

21. 3. 2012 06:00 7

Výkonný herní stroj od Alienware se stal obětí inženýrů ze společnosti Asetek. Po montáži chlazení využívajícího kapaliny a následném přektování ze 3,5 na 4,4 Ghz došlo k výraznému nárůstu výkonu a navíc i ztišení zařízení.

Reklama

Přenosné herní počítače nabízí stále větší a větší výkon, ale k tomu je zapotřebí i efektivnější chlazení, které se o nadupané komponenty postará. Jak nyní představuje společnost Asetek, i do notebooku a All-in-one PC se dá vtěsnat chlazení využívající vlastností kapaliny. Oproti běžným desktopům je zde problém s místem, kterého není mnoho a o to hůře se tepelná energie odvádí. To se společnosti provedlo vyřešit a s vlastním patentovaným systémem dosahuje velmi slušných výsledků.

Pro stroje základní a střední třídy takto efektivní a nepochybně drahá technologie není zapotřebí, ale na své si přijdou především hráči a profesionálové využívající přenosných pracovních stanic. Ti by se mohli v budoucnu dočkat právě podobně upravených strojů, jako je pokusný Alienware M18x. Ten si oproti neupravené verzi s vzduchovým chlazením a heatpipe trubičkami v testu 3D Mark Vanatge od Futuremarku výkonově polepšil o 23 % po přetaktování CPU a GPU. U procesoru se jednalo o nárůst z 3,5 GHz na 4,4 GHz, přičemž grafika běžela stabilně na 800 MHz z původních 680 MHz. Důležitý je zde hlavně fakt, že vedle vysokého výkonu byl stroj i tišší.

Chlazení kapalinou v noteboocích a HTPC? Asetek má první prototypy
i Zdroj: PCTuning.cz

Výrobce se bohužel nezmínil o detailech a známé tak jsou jen výsledky protypů. Každopádně by bylo zajímavé mít možnost vše otestovat a přinést vám komplexní test, který by nepochybně odhalil i případné neduhy celého řešení. Ale to si budeme muset nějakou dobu počkat.

Zdroj: TechPowerUp!

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama