karty-nvidia-kepler-mozna-dorazi-s-novym-algoritmem-pro-anti-aliasing
Novinka Karty nVidia Kepler možná dorazí s novým algoritmem pro Anti-Aliasing

Karty nVidia Kepler možná dorazí s novým algoritmem pro Anti-Aliasing

Lukáš Voříšek

Lukáš Voříšek

16. 3. 2012 06:00 10

Perfektně uhlazená grafika bez zubatých hran by se mohla stát menším žroutem výkonu u karet výrobce v zelených barvách. Pomůže tomu nový algoritmus.

Reklama

Budoucí generace grafických karet nVidie doslova klepe na dveře a na povrch vyplouvá spousta potvrzených i nepotvrzených informací. Jednou z posledních je nasazení nového algoritmu zlepšující vlastnosti karet při vyhlazování.

Karty nVidia Kepler možná dorazí s novým algoritmem pro Anti-Aliasing
i Zdroj: PCTuning.cz

Nová metoda anti-aliasingu (AA) zatím bohužel nemá oficiálně známý název, ale jak se zdá, dorazit by mohla již brzy v chystaných grafikách. V současné době se používá spousta různých AA algoritmů, které přineslo několik předchozích generací GPU. Jinak tomu pravděpodobně nebude ani u Kepleru a vedle podpory těch stávajících, by měla přibýt podpora pro novinku, která přinese "lepší kvalitu obrazu, přičemž se sníží potřebný výpočetní výkon k provedení samotného vyhlazování".

Karty nVidia Kepler možná dorazí s novým algoritmem pro Anti-Aliasing
i Zdroj: PCTuning.cz

Pro zvětšení klikněte

Oblíbené a často využívané několikanásobné MSAA (Multisample anti-aliasing) si mnohdy řekne až o 10 - 30 % z výkonu karty. To není zanedbatelná hodnota a právě u nového algoritmu by se mohla dostat na slušných 5 - 10 %. Při lepších výsledcích by se jednalo o vítanou změnu a pokud obrázek srovnávající jej s 8x MSAA alespoň částečně sedí, bylo by na co se těšit. Jak tomu opravdu je se dozvíme v blížící se recenzi prvních karet Kepler, kterou pro vás přineseme společně s oficiálním ukončením NDA.

Pokud vás tématika kolem vyhlazování a jeho vlivu na výkon zajímá, neváhejte si přečíst náš nedávný test - "Antialiasing — teoretický i praktický test vyhlazování hran".

Aktualizace - Konec spekulacím, nový antialiasing má oficiální název TXAA.

Nepřehlédněte:

Zdroj: TechPowerUp!

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama