ipad-s-funkcnim-4g-jenom-v-americe
Apple Novinka iPad s funkčním 4G jenom v Americe

iPad s funkčním 4G jenom v Americe

Jaroslav Lexa

Jaroslav Lexa

14. 3. 2012 08:00 13

Jedno z lákadel nového iPadu od Applu se týká pouze USA a Kanady, 4G sítě si užijete pouze za velkou louží.  

Reklama

iPad 3 je schopný provozovat 4G připojení pouze na frekvencích 700MHz a 2100MHz. To, jak se zdá je limitující pro evropské operátory, kteří používají odlišné frekvence. Například v sousedním Německu používají operátoři pásma 800, 1800 a 2600MHz. To znamená, že i když mají dobrou mapu pokrytí 4G signálem, na novém iPadu si 4G ani nevyzkouší.

iPad s funkčním 4G jenom v Americe
i Zdroj: PCTuning.cz

Jaká je ale situace u nás? V podstatě stejná. V ČR nemáme tak skvělé pokrytí jako na západě od nás, ale také používáme jiná frekvenční pásma. Nejdál je v této oblasti asi T-Mobile, který sice nabízí nejnižší rychlosti připojení, ale má za to pokrytí ve všech větších městech (cca 20k+). Co je důležité, používá k tomu frekvenční rozsah 2010-2020MHz, což je už na první pohled mimo možnosti iPadu. A sluší se dodat, že 4G od T-Mobile vlastně není 4G a růžová firma proto mluví reklamštinou.

Vodafone společně s O2 nabízejí pouze 3G internet, který je rychlejší než 4G od T-Mobilu, zato má ale nižší pokrytí. Už z logiky věci, 4G připojení je u těchto dvou firem nemožné.

Abych to shrnul, pokud máte 4G připojení od T-Mobilu a plánujete na něm provozovat iPad 3 v 4G síti, budete zklamáni. A to nejen u nás v ČR, ale vlastně i v celé Evropě.

Zdroj: hexus

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama