microsoft-dnes-uvedl-3-nove-technologie
Novinka Microsoft dnes uvedl 3 nové technologie

Microsoft dnes uvedl 3 nové technologie

Jaroslav Lexa

Jaroslav Lexa

28. 2. 2012 09:30 12

Dvě z nich jsou docela zajímavé. Jedná se o Illumisare, interaktivní vzdálené sdílení jedné pracovní plochy - přesněji stolu, a 3D desktop.

Reklama

V rámci techfora Microsoft uvedl 3 nové technologie, na kterých jeho zaměstnanci pracují. Tou pro mě nejzajímavější je Illumishare. Jedná se o párové zařízení, které dovoluje dvěma lidem pracovat najednou na stejném projektu anebo si jednoduše pomocí internetu hrát. Třeba piškvorky. Jedno zařízení Illumishare se skládá ze dvou kamer, z nichž jedna snímá pracovní plochu a druhá člověka, který u ní sedí. U kamery která snímá plochu, je ale zároveň projektor, který na ni zobrazuje co provádí spárované zařízení. V reálném čase proto vidíte, co na plochu píše váš kolega a samozřejmě co na ní děláte vy. Nejvýmluvnější bude asi video, kde zaměstnanci Microsoftu práci na Illumishare demonstrují.

Podle Microsoftu je to levná technologie na výrobu, a tak se Illumishare pravděpodobně brzy dočkáme v obchodech. Kdo by si nechtěl zahrát piškvorky za nějakých 500 + 500 Wattů (odhad spotřeby PC a Illumishare). Nicméně na poli vzdělávání nebo výzkumu tahle technologie určitě nějaký potenciál má.

Dále tu máme interaktivní 3D desktop. To je technologie, která uživateli umožní ovládat PC pomocí jeho rukou, které bude mít schované za obrazovkou. Funkční prototyp k tomu používá průhledný OLED displej od Samsungu, společně s Microsoftím Kinectem. Systém ale nesnímá jen ruce operátora, ale i pozici jeho hlavy a očí, aby se tak mohl přizpůsobit v zobrazení plochy. Protože je displej transparentní, uživatel může používat i klávesnici, která je stejně jako jeho ruce umístěna až za monitorem. Dovolím si tvrdit, že možnosti této technologie jsou obrovské, i když asi v jiném provedení než tomto. Sedět s rukama za monitorem musí být po pár minutách dost nepříjemné. Benefit z ovládání PC konečky prstů ale musí být ohromný.

Dnes poslední představenou technologií je Holoflector a nejvíc cool je na tom asi ten název. Součástí Holoflectoru je Windows Phone, Kinect, LCD panel a průsvitné zrcadlo. Pomocí těchto zařízení vám Microsoft nabídne tzv. rozšířenou realitu. Klíčový je právě Kinect a Windows Phone. Ten pomocí gyroskopů zachycuje aktuální natočení telefonu a posílá je Kinectu ke zpracování. Ve videu lze vidět a slyšet, že v budoucnu budete moci pomocí tohoto zařízení třeba telefonovat a obraz holovolajícího kamaráda si přesouvat po obrazovce kam chcete. Nemám z toho ani smíšené pocity, Holoflector je taková hračka sama pro sebe a nevidím v tom nějakou zázračnou budoucnost. Tedy, pokud se nezmění koncept.

Posuďte sami, vidíte v tom nějaký potenciál?

Zdroj: 1, 2, 3

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama