kepler-bude-pravdepodobne-uveden-uz-pristi-mesic
Novinka Kepler bude pravděpodobně uveden už příští měsíc

Kepler bude pravděpodobně uveden už příští měsíc

Z. Obermaier

Z. Obermaier

21. 2. 2012 07:55 21

Švédský server SweClockers přinesl zajímavá data o Kepleru, v několika věcech se ale mýlí

Reklama
Kepler bude pravděpodobně uveden už příští měsíc
i Zdroj: PCTuning.cz

Švédský server SweClockers někde vyšťoural několik zajímavých informací o nadcházejících produktech Nvidia, založených na architektuře Kepler. V poslední době je kolem Kepleru na webu nebývale rušno, server VR-Zone doslova vychrlil tři zprávy za dva dny. Nejprve nás oblažil informacemi ne zrovna pozitivními kdy tvrdí, že GK104 na Tahiti stačit nebude. Pak v druhé zprávě asi vytušil, že přestřelil a krapet obrací a umisťuje jádro GK104 někam mezi Radeon HD 7950 a HD 7970, což uvedli právě SweClockers. Ve třetí zprávě pak ukazuje schéma karty s jádrem GK107 jako ultra low-end. Podívejme se ale hlavně co říká SweClockers. Ti tvrdí, že uvedení Kepleru bude už příští měsíc, tedy dříve než původně v dubnu. Nemohu vám to oficiálně potvrdit ani vyvrátit. Kdo sleduje dění tak asi není překvapen, už za tři týdny totiž Nvidia pořádá GDC (největší setkání s vývojáři, novináři) což je pro společnost vždy "svátek číslo jedna". Více asi dodávat nemusím, a všem je jasné co ředitel alespoň na pár minut ukáže veřejnosti. Naše redakce bude přímo u toho, tedy budete mít zprávy z "první ruky". Víc ale prozradit nemohu.

Další informace jež SwClockers říkají je název první GK104 karty, uvádějí ji jako GeForce GTX 670 Ti. Zdali to tak bude uvidíte brzy, já jen dodávám, že info není zcela přesné a karta (ať je její název jakýkoliv) nebude uvedená samotná. Třetí informací je pak otázka výkonu, kdy magazín umisťuje výkon této karty někam nad GeForce GTX 580, na úroveň možná Radeonu HD 7950. Tvrdí také, že se na výkon Radeonu HD 7970 nedotáhne. Zde je vidět, že SweClockers krapet tápou a donesly se jim jen fragmenty informací jež mají jiní, více zasvěcení. Já vám říkám, že zde se redakce švédského serveru mýlí a to podstatně :). Konkrétní ale nebudu, uvidíte v testech. Nakonec nezbývá než si připomenout "neoficiální" specifikace nějaké karty s jádrem GK104 (viz obrázek):

Stejný obrázek jsme vám ukázali už 10.2.2012. Co nám říká: Jádro GK104 by mělo mít něco mezi 3-4 miliardami tranzistorů (blízko Tahiti), podobná by měla být i velikost čipu (je menší). Počet CUDA jader je 1536 což je 3x tolik co má GeForce GTX 580. Jádro ale nemá "hotclocks" tedy celé pracuje na jedné frekvenci. Nižší frekvence Shaderů (druhé generace) je tedy vyvážena jejich vyšším počtem. Jádro se skládá ze čtyř GPC klusterů, každý nese čtveřici SM bloků. V každém z nich je 96 CUDA jader, celkový počet je tedy 1536. Texturovacích jednotek je 128, osm jednotek na SM blok - tedy dvakrát tolik co má GeForce GTX 580. Jde o pomyslné "mainstreamové" jádro, sběrnice pamětí je tedy pouze 256-bitová. To znamená 32 ROPs a propustnost maximálně někde kolem 160-190 GB/s dle taktu pamětí. Kapacita paměti jsou 2GB.

Teoretický výpočetní výkon je vyšší než má duální GeForce GTX 590, což neznamená, že takový výkon bude i ve hrách! Je to jen teoretické číslo. Karta samozřejmě splňuje standard PCI-E 3.0, má dvojslotový chladič a TDP pod 200W (v tabulce je chybný údaj). Za zmínku stojí také cena, jež by měla být skutečně 299 dolarů, což už od ledna koluje webem. Ještě jednou upozorňuji, že výše uvedené není nijak oficiálně potvrzené (Nvidia nekomentuje nevydané produkty) a může se i změnit, podle nás ale ne nijak zásadně.

Zdroje: 3DCenter, TechpowerUp, SweClockers, VR-Zone

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama