os-x-10-8-jaky-bude-mountain-lion
Apple Novinka OS X 10.8: jaký bude Mountain Lion?

OS X 10.8: jaký bude Mountain Lion?

Jaroslav Lexa

Jaroslav Lexa

17. 2. 2012 08:00 11

U Microsoftu se pomalu připravují Windows 8, které mimo jiné nebudou mít tlačítko start a čtyřbarevné logo. Co ale kutí u konkurence? Pojďme se na to podívat.

Reklama

Jak napovídá kódový název, mělo by se jednat pouze o malou evoluci předchozího systému, který se jmenoval jednoduše "Lion". První dojem ale tentokrát klame, Apple pro své uživatele připravil poměrně dost zásadních novinek, které z velké části okopíroval ze svého mobilního iOS. Tou podle mě nejzásadnější věcí, která se nového OS X týká je, že nebude zpětně kompatibilní se staršími Macy a to včetně těch, které byly vyrobeny teprve v roce 2008. 

OS X 10.8: jaký bude Mountain Lion?
i Zdroj: PCTuning.cz

Featury, které se nově objeví v OS X a jsou portované z iOS: Notification Center (Apple tím nahrazuje open-source aplikaci Growl, kterou uživatelé Macu po dlouhá léta používali), Game Center (tady zase Apple reaguje na obrovskou oblibu her, které nabízí v App store.

Dočkáme se populárních achievementů, leaderboardů a jiného) , podporu iMessage (narozdíl od iPhonů se zde bude jmenovat jednoduše Messages a nahrazuje stávající iChat), AirPlay Mirroring (další oblíbená vychytávka iOS - pokud vlastníte Apple TV můžete s ní svůj Mac jednoduše spojit a přehrávat jeho obsah právě na ní), Notes (zkrátka pokus Applu o nahrazení obyčejného papíru svým hardwarem), Reminders (tahle appka byla součástí jiné, s názvem iCall.

Apple z ní udělal separátní a dodal navíc nějaké funkce jako synchornizace mezi zařízeními), integrace Twitteru (snad netřeba nic dodávat, do 160-ti znaků by se vešla i tato novinka, ale kdo by to pak zaplatil, že), lepší integrace iCloud (Mountain Lion díky této vylepšené integraci nabídne synchronizaci napříč aplikacemi i zařízeními) a další, méně podstatné aplikace.

Z úplně nových věcí stojí rozhodně za zmínku aplikace Gatekeeper. Apple se totiž rozhoupal takřka k neuvěřitelnému. Distribuce aplikací nebude pouze v rukou Applu pomocí jeho Mac App store. Firma totiž nabídne vývojářům možnost distibuovat jejich produkt ještě před tím, než bude v Mac App store. Gatekeeper pak spravuje, zda si uživatel vůbec přeje, aby takovéto programy vůbec mohl stáhnout. 

Docela nepříjemnou zprávou pak je, že se Mountain Lion nebude podpoporovaný na starších kusech HW. Jedná se o typy, které nedokáží nabootovat do OS X 64-bitového kernelu. Včetně Maců s Core 2 Duo procesorem. Seznam podporovaných Maců vypadá následovně:

• iMac (z poloviny roku 2007 a všechny novější)
  • MacBook (13" hliníkové, 2008), (13" od začátku roku 2009 a novější)
  • MacBook Pro (13", z poloviny roku 2009 a novější), (15", 2.4/2.2 GHz), (17", z konce roku 2007 a novější)
   • MacBook Air (z konce roku 2008 a novější)
  • Mac Mini (začátek roku 2009 a novější)
  • Mac Pro (začátek roku 2008 a novější)
  • Xserve ( vyrobené od začátku roku 2009 a dál)

Srozumitelněji řečeno, pokud máte ATI Radeon x1600, Intel GMA 950/x3100, případně bílý Mac anebo jeden z prvních Maců pro, pravděpodobně si nový OS X nenainstalujete. 

OS X 10.8 Mountain Lion bude v prodeji v průběhu léta. 

Zdroj: AnandTech

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama