specifikace-geforce-gtx-680-odhaleny
Novinka Specifikace GeForce GTX 680 odhaleny?

Specifikace GeForce GTX 680 odhaleny?

Z. Obermaier

Z. Obermaier

10. 2. 2012 08:32 32

Už dlouho jsme o nadcházejících grafikách GeForce nemluvili, je čas odhalit nové informace a detaily

Reklama
Specifikace GeForce GTX 680 odhaleny?
i Zdroj: PCTuning.cz

Už dlouho jsme na magazínu nehovořili o Kepleru a GeForce na něm postavených. Jelikož jsme se zařekli, že na stránkách magazínu nebudeme pouštět uzdu spekulacím, zpráviček s různě šílenými specifikacemi kolujících webem jsme mnoho neuvedli (žádnou). To co vám dnes ukážeme, nemůžeme díky NDA oficiálně potvrdit ani vyvrátit, vzhledem k výše popsanému je ale jasné, že mají data přeci jen nějakou váhu (jinak by zde nebyly). Vše co dnes oznámím, je z důvěryhodných zdrojů a je pouze na vás zdali uvěříte nebo nikoliv, za pár týdnů (po NDA) si to pak zrekapitulujeme a uvidíme.

Nvidia uvede první desktop (zřejmě i mobilní spolu s Ivy Bridge) grafickou kartu na bázi Kepleru v dubnu, to jsme už říkali a stále to platí. Nepůjde o nejvýkonnější jádro, ale o pomyslnou střední třídu GK104. Jde o pomyslného nástupce GeForce GTX 560 Ti, tedy střední třídu která nabízí výkon za solidní cenu. To samé nabídne i GeForce GTX 680, první karta s čipem GK104. Jde ale o velmi výkonné a relativně velké jádro, není tedy přímým pokračovatelem GF114.  Jádro GK104 mělo tape-out někdy na podzim a mělo být původně uvedeno v únoru, okolnosti se ale změnily a uvedení se posunulo o dva měsíce. Velký Kepler byl měl tape-out v prosinci a jeho uvedení nás čeká snad v polovině roku (Nvidia oficiálně v materiálech uvádí dříve, čímž si nejsem jistý). O něm ale dnes hovořit nebudeme, i když jeho specifikace jsou až neuvěřitelné ...

Specifikace GeForce GTX 680 odhaleny?
i Zdroj: PCTuning.cz

Tabulka je sestavená z informací serverů 3DCenter.org/TechPowerUp jež se dostaly na veřejnost. Jak jsem řekl v úvodu, pokud bychom neměli signály, že je hodně blízko pravdy, tato zpráva by zde nebyla. Co nám říká: Jádro GK104 by mělo mít něco mezi 3-4 miliardami tranzistorů (blízko Tahiti), podobná by měla být i velikost čipu. Počet CUDA jader je 1536 což je 3x tolik co má GeForce GTX 580. Jádro ale nemá "hotclocks" tedy celé pracuje na jedné frekvenci. Nižší frekvence Shaderů (druhé generace) je tedy vyvážena jejich vyšším počtem. Jádro se skládá ze čtyř GPC klusterů, každý nese čtveřici SM bloků. V každém z nich je 96 CUDA jader, celkový počet je tedy 1536. Texturovacích jednotek je 128, osm jednotek na SM blok. Jde o "mainstreamové" jádro, sběrnice pamětí je tedy pouze 256-bitová. To znamená 32 ROPs a propustnost maximálně někde kolem 160-190 GB/s dle taktu pamětí. Kapacita paměti jsou 2GB.

Teoretický výpočetní výkon je vyšší než má duální GeForce GTX 590, což neznamená, že takový výkon bude i ve hrách! Je to jen teoretické číslo. Karta samozřejmě splňuje standard PCI-E 3.0, má dvojslotový chladič a TDP 220W (nebo méně). O výkonu hovořit nebudeme, i když jisté indicie máme k dispozici. Počkáme si s tím až na recenzi, což už těch pár týdnů vydržíme. Za zmínku stojí také cena, jež by měla být skutečně 299 dolarů, což už od ledna koluje webem. Ještě jednou upozorňuji, že výše uvedené není nijak oficiálně potvrzené (Nvidia nekomentuje nevydané produkty) a může se i změnit, podle nás ale ne nijak zásadně. Na závěr pak jednu perličku, podle všeho se letos dočkáme uvedení dvou řad GeForce, mainstream s jádrem GK104 bude GeForce 600, velký Kepler s GK110 pak GeForce 700. Zdá se vám to divoké, nám také ... ale kdo ví :)

Zdroje: 3DCenter, TechpowerUp

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama