amd-a-intel-cenove-se-nemuzeme-s-procesory-od-arm-rovnat
Novinka AMD a Intel: Cenově se nemůžeme s procesory od ARM rovnat

AMD a Intel: Cenově se nemůžeme s procesory od ARM rovnat

Ondřej Košťál

Ondřej Košťál

9. 2. 2012 06:00 10

Výroba i návrh x86 procesorů je na rozdíl od architektury ARM dražší a náročnější, je proto jasné, že cenově vychází dráž. Výkonem však procesory ARM překonají a ve spojení s Windows 8 se tento rozdíl ztratí.

Reklama

Není žádným tajemstvím, že jak AMD tak Intel pracují na velice úsporných a malých procesorech, které by rádi oba výrobci viděli v co největším počtu zařízení, jako například chytrých telefonech či tabletech. Jde zde ale zásadní problém. Tím je větší složitost x86 procesorů oproti procesorům ARM a tím i náročnější výroba a vyšší cena.

AMD a Intel: Cenově se nemůžeme s procesory od ARM rovnat
i Zdroj: PCTuning.cz


Zdroj:

Main Device

Výrobci říkají, že oproti řešení s procesory ARM je cena konkurenčních x86 čipů vysoká, v čemž vidí velkou výhodu u ARM. Intel letos uvedl procesor Medfield, který je prvním procesorem pro chytré telefony. Ten je vyráběn 32nm procesem a jeho spotřeba je 11 W. Na něm už byl také odladěn operační systém Android 4.0. V druhém pololetí uvede Intel ještě procesory se spotřebou nižší než 10 W. Z architektury procesoru Atom vyjdou ještě 32nm Saltwell a následně další procesory na nových výrobních procesech. Silvermont s 22 nm a Airmont se 14 nm.

Ze strany AMD je očekávána APU Hondo, který má mít spotřebu nižší než 5 W. Tento čip bude k vidění na výstavě Computex 2012 v polovině letošního roku. V roce 2013 pak chce vydat APU se spotřebou 2 W, postavenou na 28nm procesu. Podle zdroje by Intel i AMD mohli snížit ceny, ale ve spojení s Windows 8 se očekává vyrovnání konkurence s ARM, což proběhne v roce 2013.

Zdroj: techPowerUp!

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama