cesko-v-tichosti-podepsalo-kontroverzni-smlouvu-acta-slovaci-stale-vahaji
Internet Novinka Česko v tichosti podepsalo kontroverzní smlouvu ACTA. Slováci stále váhají

Česko v tichosti podepsalo kontroverzní smlouvu ACTA. Slováci stále váhají

Mirek Kočí

Mirek Kočí

26. 1. 2012 17:00 37

V Japonsku dnes byla podepsána dohoda, která v blízké budoucnosti změní život každého z nás. Podepsali ji totiž i zástupci České republiky.

Reklama

Zástupci 22 členských zemí Evropské unie dnes v Tokiu podepsali dohodu, která přináší regulaci internetu, omezení digitálních technologií či možnost inspekce počítačů na hranicích. Svůj podpis k protipirátské smlouvě ACTA (Anti-Counterfeiting Trade Agreement) přidala také Česká republika. Informoval o tom server Lupa.cz.

Anonymous z Česka oznámili další útok. Dnes chtějí zablokovat web OSA

Smlouva ale nevstupuje v platnost okamžitě. Musí ji ještě posvětit Evropský parlament a poté i jednotlivé země, což je proces, který zabere minimálně několik měsíců a možná i let. Teprve až poté nabude právní účinnosti.

Mezi zeměmi, které se k dohodě zatím nepřipojily, lze najít například Slovensko a Německo. Již minulý rok podepsaly dohodu vlády Spojených států, Japonska a dalších zemí.

V Polsku proti ACTA už několik dní demonstrují tisíce lidí a hackeři z Anonymous napadají vládní weby. Jak se ale ukázalo, nebylo jim to nic platné.

Nepřehlédněte:

Nepřítel sestřelen, oznámili hackeři z Anonymous poté, co zaútočili na polské vládní servery

Odborná veřejnost považuje ACTA za škodlivou. Podle ní omezuje práva občanů ve prospěch držitelů monopolů, kam spadají zejména korporace hudebního a filmového průmyslu.

Asi nebyla náhoda, že při jejím vyjednávání, které probíhá nepřetržitě od roku 2007, neměla k informacím přístup odborná veřejnost, ale zástupci korporací jako Warner Bros a Motion Picture Association of America.

Bližší informace o dohodě a její možné dopady na život každého obyvatele České republiky naleznete na webu Pirátů, kde je vypsáno deset hlavních důvodů, proč se naši představitelé k podpisu neměli připojit.

Česko v tichosti podepsalo kontroverzní smlouvu ACTA. Slováci stále váhají
i Zdroj: PCTuning.cz

 Zdroj: Piráti, Lupa

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama