gigabyte-predstavil-svou-prvni-levnou-desku-s-dualnim-uefi-bios
Novinka Gigabyte představil svou první levnou desku s duálním UEFI BIOS

Gigabyte představil svou první levnou desku s duálním UEFI BIOS

Lukáš Voříšek

Lukáš Voříšek

20. 1. 2012 09:00 4

Šikovná funkce v podobě dvojitého BIOSu je dnes celkem rozšířenou záležitostí, ale zatím je pouze několik dražších modelů, které by to samé dokázali s UEFI. Nová deska GA-H61MA-D3V stojí pouhých 50 dolarů a s Dual-UEFI si poradí.

Reklama

Využívání dvou BIOSů se stalo téměř standardem a na trhu nalezneme nespočet desek, ale i grafických karet, které se tím mohou pochlubit. V případě problémů s nastavením či nepovedením flashnutím je zde stále jistota v podobě druhého BIOSu, který zařízení během okamžiku opět oživí. 

Výsada funkce Dual-UEFI doposud připadala pouze na dražší modely, kde si to výrobce mohl bez problémů dovolit. U nižších modelů se kvůli vyšším nákladům spojených s nutnou větší kapacitou EEPROM čipů (UEFI kvůli grafickému rozhraní zabírá výrazně více) doposud nenacházela. I přes to se nyní v Gigabyte rozhodli to změnit.

Gigabyte představil svou první levnou desku s duálním UEFI BIOS
i Zdroj: PCTuning.cz

V Japonsku společnost vydala poslední revizi levné desky GA-H61MA-D3V (rev. 2.0) se socketem LGA1155 a čipovou sadou Intel H61. Ta obsahuje Dual-UEFI a kromě toho využívá součástky Ultra-Durable 4 Classic, což značí mj. speciální PCB ze skleněného vlákna a deska je tak odolnější vůči vlhkosti, která může způsobovat zkraty.

Procesor je zde napájen pětifázovým VRM (voltage regulator module) a dva DDR3 DIMM sloty podporují až 16GB dual-channel operační paměti. Jako rozšiřující sloty zde nalezneme jeden PCIe 3.0 x16 a tři PCIe x1. Pro úložiště jsou připraveny dva SATA 6 Gb/s porty a čtyři SATA 3 Gb/s. Dále mezi vstupy a výstupy nechybí 6 kanálové HD audio (Realtek ALC887), dva USB 3.0 porty, gigabitový Ethernet a čtyři USB 2.0 porty. Displej poté připojíme pomocí rozhraní DVi a D-Sub.

Gigabyte představil svou první levnou desku s duálním UEFI BIOS
i Zdroj: PCTuning.cz

 

Deska GA-H61MA-D3V (rev. 2.0) dorazí na trh v květnu a bude stát lidových 50 dolarů (kolem 1000 Kč).

Zdroj: TechPowerUp!

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama