raspberry-pi-model-b-miniaturni-pocitac-za-35-dolaru-jde-do-vyroby
Novinka Raspberry Pi Model B: miniaturní počítač za 35 dolarů jde do výroby

Raspberry Pi Model B: miniaturní počítač za 35 dolarů jde do výroby

Lukáš Voříšek

Lukáš Voříšek

12. 1. 2012 09:00 14

Dražší verze extrémně malého počítače o velikosti kreditní karty navíc integruje ethernetový port a větší operační paměť.

Reklama

O počítači stejnojmenné organizace jsme vás informovali mnohokrát. Zařízení i přes své miniaturní rozměry nabídne slušný výkon a poradí si např. s hrami, jako je starší Quake III Arena. Unitř miniaturní krabičky se skrývá  mikroprocesor architektury ARM (Broadcom BCM2835) s taktem 700 MHz. Jeho grafická část si poradí s videem ve Full HD a navíc podporuje standard OpenGL ES 2.0. Operačním systémem budou volitelně různé linuxové distribuce - Debian, Fedora a ArchLinux.

Model B navíc ukrývá LAN konektor a operační paměť o velikosti 256 MB. Jeho spotřeba by měla být perfektní 1 W a na časté přenášení se zdá být ideálním společníkem.

Raspberry Pi Model B: miniaturní počítač za 35 dolarů jde do výroby
i Zdroj: PCTuning.cz

Raspberry Pi se měl původně začít prodávat koncem tohoto měsíce, ale poslední informace hovoří o něčem jiném. Podle výrobce jde minipočítač ve své finální podobě teprve v těchto dnech do masové výroby.

Nepřehlédněte:

Raspberry Pi Model B: miniaturní počítač za 35 dolarů jde do výroby
i Zdroj: PCTuning.cz

Ta měla probíhat v Anglii, ale jak nakonec se v rámci úspor přesunula do Číny a Tchajwanu, kde mají s výrobou podobných zařízení zkušenosti a navíc je zde levná pracovní síla. Jedním z důvodů přesunu jsou i větší výrobní kapacity. Méně vybavený model za 25 dolarů se kvůli problémům s optimalizací systému začne vyrábět o něco později, přesné datum však výrobce neupřesnil. Je tedy pravděpodobné, že plánované uvedení na trh koncem tohoto měsíce je nereálné a o několik týdnů se zdrží.

Zdroj: Engadget

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama