ocz-z-drive-r4-16-disku-s-rychlosti-6-5-gb-s-a-radici-sandforce-pod-jednou-strechou
Novinka OCZ Z-Drive R4: 16 disků s rychlostí 6,5 GB/s a řadiči SandForce pod jednou střechou

OCZ Z-Drive R4: 16 disků s rychlostí 6,5 GB/s a řadiči SandForce pod jednou střechou

Ondřej Košťál

Ondřej Košťál

10. 1. 2012 06:00 3

Pevný disk, který tak vůbec nevypadá, pod hliníkovým krytem a pasivním chlazením ukrývá 16 flashových disků se 16 řadiči SandForce SF-2200. Celková rychlost R4 je 6,5 GB/s!

Reklama

Včera se pro novináře otevřely brány výstavy CES 2012 v Las Vegas a do světa tak proudí stovky novinek formou zpráv. Včera například OCZ představilo druhou generaci řadiče Indilinx Everest, který poskytuje rychlostí přenosu až 550 MB/s. Dnes se podíváme také na SSD, ale jedním slovem monstrózní. Jedná se o nový Z-Drive s názvem R4. To není obyčejný disk, ale špičkový a ultrarychlý disk s rozhraním PCI -Express 2.0 ×16.

OCZ Z-Drive R4: 16 disků s rychlostí 6,5 GB/s a řadiči SandForce pod jednou střechou
i Zdroj: PCTuning.cz

Na první pohled celá karta připomíná grafiku, jak velikostně tak i chlazením. Ano, R4 je tak výkonná, že zde najdeme i heat-pipe trubičky odvádějící teplo od řadičů a procesoru k poměrně velkému kusu pasivu. Není divu, že je potřeba takovéto chlazení. Karta má totiž 3 patra a je na ní naskládáno celkem 16 SSD, každý s řadičem SandForce SF-2200 (celkem tedy 16 řadičů). Všechny tyto disky jsou spojeny do RAID pole typu JBOD (Just a Bunch Of Disks), které jen vše sjednotí do jednoho celku. Každý řadič je připojený pomocí SATA 6 Gb/s pomocí procesoru VCA 2.0 k rozhraní PCIe se 16 linkami. Nyní k zajímavějším informacím. Kapacita disku bude různorodá a hovoří se i o velikosti 3,2 TB. Známé jsou ale rychlosti. Sekvenční přenos (nehovoří se, jestli čtení nebo zápis) probíhá rychlostí 6 656 MB/s (6,5 GB/s)! Cena bude jistě astronomická, ale využití si určitě najde.

Nepřehlédněte:

Zdroj: PCPerspective

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama