policie-na-tchajwanu-zatkla-prodejce-es-procesoru
Novinka Policie na Tchajwanu zatkla prodejce ES procesorů

Policie na Tchajwanu zatkla prodejce ES procesorů

Z. Obermaier

Z. Obermaier

4. 1. 2012 11:10 18

Do spárů místní policie padla skupina čtyř prodejců ES čipů z portálu eBay. Vydělali miliony, jenže teď mají smůlu, spadla klec.

Reklama
Policie na Tchajwanu zatkla prodejce ES procesorů
i Zdroj: PCTuning.cz

Deník China Post včera oznámil, že se Tchaj-wanským úřadům podařilo odhalit čteřici prodejců Intel ES čipů na eBay. Jedná se o čtyři pracovníky OEM partnera Intelu. Návrh k vyšetřování byl podán už vloni v září, po mnoha měsících skončila partička v klepetech. Podle tisku se údajně přiznali (ani nemusel, existuje důkaz - viz dále) k 500 kusům prodaných CPU a dalších 190 jich měli doma. Jelikož osobně jednoho z aktérů znám, přidám zde několik exklusivních informací:

Skupina působila ve třech továrnách na výrobu základních desek. Tam je na testování k dispozici stovky čipů, některé se dají "odepsat" jako vadné a zničené. Ty si pak Li (říkejme mu tak) strčil do kapsy a donesl domů. Během týdne šlo o desítky čipů ze všech továrních linek. Intel čipy nepostrádal, byly odepsané jako vadné nebo zničené při testování. Jeden ze členů se pak obětoval a založil si účet na eBay.

Za dobu od roku 2009 až do loňského listopadu pak partička prodala shruba 500 kousků přes eBay. Průměrná cena čipu pak byla asi 450 US dolarů. To dělá v přepočtu na české koruny zisk 4,5 milionů korun. Jako kuriozitu uvádím eBay profil onoho prodejce, podívejte se sami co a za kolik prodával, v seznamu zákazníků najdete i spoustu známých jmen z OC scény, nikoliv však mé. Tento člověk i mě nabízel spoustu procesorů, dokonce bych našel e-mail z října s nabídkou osmijádrových ES Xeonů Sandy Bridge-E. Upřímně si ale myslím, že prodávat takto "horké" zboží na eBay může jen naprostý blázen a amatér. Bylo jen otázkou času kdy si pro něj přijdou. A to stalo v listopadu ...

Osobně bych od podobného prodejce nikdy nic nekoupil, zaprvé byly jeho čipy předražené (jen o kousek levnější než běžné ceny v obchodech) a za druhé je hloupost kupovat ES CPU na monitorovaném eBay. Určitě vás od podobných obchodů důrazně odrazuji!

Zdroj: China Post, eBay, vlastní ...

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama