kuriozita-nejmensi-pocitac-na-svete-se-prodava-na-ebay-za-54-000-kc
Novinka Kuriozita: Nejmenší počítač na světě se prodává na eBay za 54 000 Kč

Kuriozita: Nejmenší počítač na světě se prodává na eBay za 54 000 Kč

Mirek Kočí

Mirek Kočí

2. 1. 2012 14:50 24

Raspberry Pi se začne oficiálně prodávat až koncem ledna. Jeho cena se má pohybovat v řádu pouhých několika set korun. Nedočkaví uživatelé ho ale mohou mít už nyní, musí však sáhnout hluboko do peněženky.

Reklama

Je velký pouze jako kreditní karta, ale s výkonem na tom není vůbec špatně. Takto ve stručnosti by se dal charakterizovat projekt britské organizace Raspberry Pi, jejíž stejnojmenný počítač se zanedlouho dostane po měsících vývoje do volného prodeje.

První dva z deseti vyrobených kusů se již dokonce prodávají na aukčním portálu eBay. Organizace je tam inzeruje od Silvestra. Podle ní se tyto vzorky budou lišit od finálních kusů pouze v drobných detailech.

Nepřehlédněte:

Startuje výroba nejmenšího počítače na světě

Do obchodů se koncem ledna dostanou dvě varianty Raspberry Pi. První má pouze 128 MB SDRAM a bude stát 25 dolarů, druhá pracuje s dvojnásobkem paměti a navíc má integrovaný USB hub a 1000Mbps Ethernet.

Základem obou je mikroprocesor architektury ARM (Broadcom BCM2835) s taktem 700 MHz. Jeho grafický čip dokáže rozběhnout video ve Full HD (1080p; H.264 a 30 fps) a má podporu OpenGL ES 2.0. Průměrná spotřeba titěrného počítače nemá přesáhnout 1 watt.

Operačním systémem je, „kdo by to byl řekl“, Linux, přesněji jeho distribuce Debian, Fedora a ArchLinux. Od podpory Ubuntu autoři kvůli nespecifikovaným problémům nakonec odstoupili.

Na eBay se dva inzerované vzorky momentálně prodávají za 850 a 1750 liber, tedy v přepočtu za zhruba 25 253 a 54 050 korun.

Kuriozita: Nejmenší počítač na světě se prodává na eBay za 54 000 Kč
i Zdroj: PCTuning.cz

Zdroj: Slashgear

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama