samsung-koupil-od-sony-cast-podniku-na-vyrobu-lcd-obrazovek
Novinka Samsung koupil od Sony část podniku na výrobu LCD obrazovek

Samsung koupil od Sony část podniku na výrobu LCD obrazovek

Lukáš Voříšek

Lukáš Voříšek

28. 12. 2011 09:00 2

Sony se prodejem snaží snížit své finanční ztráty v oblastní plochých televizorů. Ty si nechá vyrábět u smluvních dodavatelů a bude je prodávat pod svou značkou.

Reklama

Společnost Sony se rozhodla prodat téměř 50 procent podílu společného podniku na výrobu LCD  jihokorejskému Samsungu za 940 milionů dolarů. Tím se bude dosavadní trojka na trhu s plochými televizory snažit snížit nemalé ztráty, kterých během posledních několika let dosáhla.

S-LCD, jak se společný podnik jmenoval, měl za úkol zlepšit spolupráci na výrobě zobrazovacích panelů a jejich následném nasazování v zařízeních a televizorech. Sony však v podniku utopilo několik miliard a proto se rozhodlo svého podílu zbavit. S-LCD tak pod svá křídla získá Samsung, ale i tak zůstane smluvním dodavatelem displejů do televizorů Sony.

Samsung koupil od Sony část podniku na výrobu LCD obrazovek
i Zdroj: PCTuning.cz

Analytik Keita Wakabayashi ze společnosti Mito Securities uvedl "Pro Sony je to krok správným směrem, ale pokud docházelo ke ztrátám z prodeje, je tu otázka, proč toto rezhodnutí nepadlo dříve." "Jejich největším problémem je, že nedosahají zisku, přestože nemají mnoho výrobních závodů," řekl. Sony si nyní vyjednalo dodávání zařízení od smluvních dodavatelů, což by pro něj mělo být levnější a umožní mu zaměřit se na prosazení ve výrobě budoucích generací displejů.

Samsung koupil od Sony část podniku na výrobu LCD obrazovek
i Zdroj: PCTuning.cz

Zatímco prodej bude prospěšný pro Sony, nebude dobrý pro Samsung, uvedli analytici. "Společnost Sony může nakupovat panely od výrobců LCD na Tchaj-wanu, kde by měly nabízet nižší ceny." řekl jeden z analytiků. Cena akcií Sony vzrostla po oznámení o 1,6 procenta, zatímco akcie Samsung Electronics klesly o 0,2 procenta.

Zdroj: Reuters

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama