Ochutnávka z recenze Radeonu HD 7970 na PCT
autor: Z. Obermaier , publikováno 27.12.2011

PCTuning vám nabídne recenzi prodejní verze karty, včetně taktování se změnou napětí. Už za pár dní ..

Ochutnávka z recenze Radeonu HD 7970 na PCT

Dva dny před vánoci byl odhalen Radeon HD 7970 a všichni se ptají, kde je recenze na PCT. První nepříjemnou okolností byl fakt, že málokdo je ochoten věnovat celé dny před vánoci na testování místo jiných činností jež vánocům předcházejí. Redakce jež ale dostali kartu (méně než týden před recenzemi) přímo od AMD museli recenzi vydat včas, to byla podmínka zapůjčení karty. Naše redakce má ale kartu přímo od výrobce což je druhý problém. AMD se totiž pojistilo a výrobcům zakázalo zveřejňovat obrázky a specifikace prodejních karet až do 9. ledna 2012. A jelikož jsme výrobci zavázání a už jsme mu letos některé nepřijemnosti s únikem způsobili (byť v dobré víře), musíme se tentokrát držet zpátky a kartu ukážeme až po NDA. Naše recenze tedy nebude dříve než v ono datum, pokud se podmínky změní, pak dříve.

Ochutnávka z recenze Radeonu HD 7970 na PCT

23 grafů s měřeními

Na výkon obecně ale embargo není, tedy vám jej s klidem můžeme ukázat. Jelikož si ale nevykrademe celou recenzi už nyní, bude grafů jen několik. Jistě jste si všimli, že většina z publikovaných recenzí (na webu jich je kolem čtyřiceti) obsahuje testy stále ve stejných hrách, stejných jež má AMD v oficiálním Media Guide pro testery. Komentovat to jistě není třeba, udělat ale procentuální závěr pouze ze čtyř testů z Media Guide ale není úplně košer, že? Několik serverů totiž otestovalo kartu i v jiných hrách a tam už není výkon tak přesvědčivý jako ve vybraných titulech. Důkazem budiž vlastní měření v tradičních titulech v nichž máme otestováno mnoho kombinací grafik. Naše recenze bude tedy primárně sestávat z nich. Kromě toho vám ale také ukážeme měření GeForce GTX 580 a Radeonu HD 7970 v několika nejnovějších titulech, změřeny jsou pouze tyto dvě karty na nové sestavě s Core i7-3930K. Uvidíte tedy rozdíl mezi novými, optimalizovanými tituly a staršími hrami na něž AMD jaksi krapet zapomnělo a výkon v nich není nijak závratný. My vám ukážeme oba scénáře, zde několik měření z hlavní "test suite" ...

Ochutnávka z recenze Radeonu HD 7970 na PCT

Ochutnávka z recenze Radeonu HD 7970 na PCT

Ochutnávka z recenze Radeonu HD 7970 na PCT

Ochutnávka z recenze Radeonu HD 7970 na PCT

Ochutnávka z recenze Radeonu HD 7970 na PCT

Jako lahůdku se pak podíváme na přetaktování včetně zvyšování napětí. Výrobce totiž přibalil ke kartě aplikaci jež to umožňuje už nyní. Než bude podpora v běžných nástrojích, bude zřejmě tato karta jediná jež to umožní. To bude ale jistě trvat jěště řadu týdnů. Přetaktování je doslova masakrózní, se zvýšeným napětím se dá dostat na frekvence dosud neviděné, zkrátka naprosté "maso". Výkon kam se pak karta dostane je opravdu extrémní, karta skvěle škáluje s frekvencemi. Bohužel Power-Tune začíná celkem výrazně zasahovat do ještě vyšších taktů. Snad se to časem vyřeší nějakým extrémním BIOSem nebo speciální edicí karty (viz Lightning s vyšším Power-Tune limitem). Předběžné hodnocení karty je tedy následující: Výkonná karta významně překonávající GeForce GTX 580 téměř ve všech hrách, někde více někde méně. Spotřeba je +/- stejná jako Radeon HD 6970 nebo GeForce GTX 570. Chladič je stejně hlučný jako u zmíněného Radeonu, GeForce je znatelně tišší. Další detaily karty, a kompletní výsledky vás pak čekají v recenzi.



Tagy: AMD  CGN  Radeon HD 7970  recenze  test  
 
Komentáře k článku
RSS
Pouze registrovaní uživatelé mohou přidat komentář!
27.12.2011 09:45:16   80.251.250.xxx 710
Už sem měl nachystaný peníze na nové PC .... už sem se těšil na nové radeony .... musí mě poslat na skoro rok dlouhou pracovní cestu .... tohohle drobečka bych si hned koupil protože nevypadá vůbec špatně.
27.12.2011 09:50:52   213.107.65.xxx 42
Akoze
mozes si us kupit sem : ht tp://www.ebay.co.uk/itm/Sapphire-Radeon-HD-7970-3GB-GDDR5-PCI-E-2-0-x16-Video-Card-/140669322770?pt=PCC_Video_TV_Cards&hash=item20c08b8612#ht_2061 wt_1396
27.12.2011 14:40:31   80.251.250.xxx 11
O to koupení nejde ... spíš de o to že když budu skoro rok mimo republiku a PC si nemůžu vzít sebou tak by me byla celkem zbytečná.
27.12.2011 09:48:47   213.107.65.xxx 1321
Preco zase ''stlpiky'' GeForce su lepsie ako Radeonove ked Radeon ma byt najlepsi?
27.12.2011 10:01:00   213.107.65.xxx 69
AMD se totiž pojistilo a výrobcům zakázalo zveřejňovat obrázky a specifikace prodejních karet až do 9. ledna 2012.

Tu su celkom postacujuce OBRazky .. :
http://www.diit.cz/clanek/amd-radeon-hd-7970-28nm -budoucnost-v-cr-vubec-poprve-v-testu/39235/
27.12.2011 11:19:38   94.112.224.xxx 62
A ty snad na diit vidis obrazky prodejni verze od konecneho vyrobce? Ja tam teda vidim referencni kartu od AMD...
27.12.2011 10:07:57   94.3.114.xxx 134
Vaio napsal:
Preco zase ''stlpiky'' GeForce su lepsie ako Radeonove ked Radeon ma byt najlepsi?


Chuba tam druha karta HD 7970 zapojena v CroSSfireX, preto tie grafy vyzeraju tak ako vyzeraju :-).
27.12.2011 10:09:08   94.3.114.xxx 45
Chyba tam druha karta HD 7970 zapojena v CrossFireX, preto tie grafy vyzeraju tak ako vyzeraju :-).
27.12.2011 10:22:58   82.100.59.xxx 171
asi tak nějak, karta se tam ztrácí, když je tam naprané samé SLI, bylo by dobré ukázat jenom třeba karty jednočipové, když nemůžete otestovat 7970 v crossu...
27.12.2011 10:28:43   94.3.114.xxx 23
Takto to vyzera ked je druha karta v CrossFireX: Odkaz
27.12.2011 10:30:08   94.3.114.xxx 60
http://www.hardware.fr/articles/848-15/benchmark-anno-2070.html
27.12.2011 10:12:26   188.175.109.xxx 30


Trochu předražené za 20k nedivím se že mu to nikdo nekupuje ???mozes si us kupit sem : >
27.12.2011 10:42:50   95.103.140.xxx 1118
testy v rozlišeni 2560*1600 su mi k ničomu viac ma zaujimaju testy v 1920*1080 a myslim že vačšinu uživatelov ktory použivaju 1920*1080
27.12.2011 10:42:54   176.101.176.xxx 79
Zase máte výhrady voči PCT že tam nieje CF keď sa tie karty nepredávajú teraz ale až od 9.1. tak ich také množstvo nieje že do zakopanej CZ dajú 28 kariet aby každý server testoval CF (to zakopanej neberte osobne ja som slovák - tak o nás by som napísal zaprdenej)... Šak som zvedavý či EHW ale DD bude mať CF kariet ak áno tak sú to borci a to bude musieť priznať aj OBR ktorý sa im vysmieva (ale pochybujem že budú mať CF lebo OBR. im asi pošle túto istú kartu čo má on )
27.12.2011 10:56:04   93.99.187.xxx 33


Jestli to dobře chápu tak označení "výrobce" je kdokoliv jiný než AMD - tedy třeba ASUS, MSI, Sapphire... Takže obrázky vanilla AMD karet nejsou porušení "omezení pro výrobce". A jestli jsem dobře pochopil novinku, má OBR právě nějakou kartu s čipem Radeonu ale ve vlastním provedení jiné značky (třeba MSI Lightning)...
Tu su celkom postacujuce OBRazky .. :
>
27.12.2011 10:56:18   82.100.59.xxx 236
"Uvidíte tedy rozdíl mezi novými, optimalizovanými tituly a staršími hrami na něž AMD jaksi krapet zapomnělo a výkon v nich není nijak závratný."

tak u starších her je jasné, že plně nevyužijí potenciál nové karty, hlavně, aby se nezapomnělo na moderní hry, které plně využí dx11 jako shogun 2 a anno 2070, kde dostává gtx 580 50%+ na frak ani nemluvě o benchmarcích, které zobrazují realitu výkonu hardwaru, ta se samozřejmě může lišit u současný her, které ho nevyužijí
27.12.2011 11:03:50   95.102.198.xxx 33
Hra sa volá Battlefield : Bad Company 2, nie Battlefield 2...
27.12.2011 13:06:10   89.233.130.xxx 30
protože ten zatím jako jediný vždy v den vydání dodával upravený BIOS pro přetaktování nad limity stanovené od AMD.
Dobrá zpráva je, že ASUS BIOS lez bez problému flashnout na jakoukoliv jinou sériovou AMD kartu dané třídy (osobně jsem provozoval skoro rok ASUS BIOS na kartách od Sapphire zcela bez problémů a to včetně vysokého přetaktování).
27.12.2011 17:38:48   95.173.94.xxx 1010
Jak vidno vykon je super, spotreba nizka a taktovaci potencial nejvetsi za posledny roky (mozna HD5850 se tomu trosku blizi)

proste super grafika za super penize co vic si prat, jeste ze mame AMD ktera je schopna neco takovyho vyrobit, u Nvidie se toho nedockame
27.12.2011 18:28:32   213.220.211.xxx 1010
Poradne si to uzij, nez te klepne Kepler Huhuhu, uz jde!
27.12.2011 18:47:54   82.100.59.xxx 93
ano kepler bude výkonější ještě aby ne když vyjde až za rok, protože čip bude větší a složitější, ale bude to zas trvat o rok déle a karty řady 7000 tu budou už teď, vždyt je to pořád jak na houpačce, jednou ten podruhé ten, králové letošní roku jsou 7970 a 7990, král je mrtev, ať žije král
27.12.2011 18:52:23   82.100.59.xxx 60
letošního už teda ne, příštího
28.12.2011 10:28:19   213.220.211.xxx 12
Kral vykonu jiste, kralem sezony urcite ne, to bude opet 560(Ti).
28.12.2011 01:19:49   89.233.130.xxx 21
No pokud to nestihne do konce prvního kvartálu 2012, tak jediné vítězství co si bude moci připsat po uvedení bude opět to, že bude nejvýkonnější single chip grafickou kartou, nikoliv však nejvýkonější grafika (tou bude Radeon HD7990), takže opět "klasika".
28.12.2011 13:32:11   88.101.91.xxx 32
Výkon je nádherný a na recenzi se těším.
Ale jsem hlavně zvědav na mobilní grafiky. Především na nástupce mojí HD 6990M. Snad se výkon i zde posune o razantní kus nahoru.

Redakce si vyhrazuje právo odstranit neslušné a nevhodné příspěvky. Případné vyhrady na diskuze(zavináč)pctuning.cz

50 čtenářů navrhlo autorovi prémii: 5Kč Prémie tohoto článku jsou již uzavřené, děkujeme za váš zájem.
Tento web používá k poskytování služeb soubory cookie.